Istanbul Finans Merkezi ZirvesiMehmet Kadir Kilinç- Sermaye Piyasasi Kurulu Baskani Ibrahim Ömer Gönül: - "Istanbul'un kisa vadede bölgesel, orta ve uzun vadede küresel finans merkezi olmasiyla Türkiye'ye farkli ülkelerden global sirketler gelecektir. IFM ile sermaye piyasamiz, dünya klasmaninda önemli bir yere sahip olacaktir. Böylece IFM'de olusturulacak sinerji, toplumun tüm kesimlerine pozitif yansiyacaktir" - Istanbul Finans Merkezi Genel Müdürü Ahmet Ihsan Erdem: - "Istanbul Finans Merkezi
ISTANBUL (AA) - Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) Baskani Ibrahim Ömer Gönül, finans merkezlerinin ülkelere pek çok avantaj sagladigini belirterek, "Istanbul'un kisa vadede bölgesel, orta ve uzun vadede küresel finans merkezi olmasiyla Türkiye'ye farkli ülkelerden global sirketler gelecektir. IFM ile sermaye piyasamiz, dünya klasmaninda önemli bir yere sahip olacaktir. Böylece IFM'de olusturulacak sinerji, toplumun tüm kesimlerine pozitif yansiyacaktir." dedi.
Turkuvaz Medya Grubu'nun Istanbul Finans Merkezi'nde düzenledigi Istanbul Finans Merkezi Zirvesi'nde konusan Gönül, kadim tarihi ve jeopolitik konumunun Istanbul'u benzerlerine göre pozitif ayristirirken, Türkiye'nin nitelikli insan kaynagi, genç nüfusu, dijital dönüsümdeki basarisi ve gelismis finans piyasalarinin da küresel finans merkezi olma yolunda Istanbul'a büyük katki sagladigini kaydetti.
Istanbul Finans Merkezi bünyesinde yer alan veya yer alacak bankalar, üst kurullar, sirketlerin olusturacaklari ekosistemle finans sektörünü üst siralara çikaracagini belirten Gönül, söyle devam etti:
"Finans merkezlerinin ülkelere pek çok avantaj sagladigini biliyoruz. Istanbul Finans Merkezi ile uluslararasi fonlarin ülkeye çekilmesi, ekonomik büyümeye katki, istihdam artisina destek, uluslararasi hukuk normlarina uyumun hizlandirilmasi, teknolojik altyapinin gelistirilmesi, finansal ürün çesitliliginin artirilmasi, kaliteli insan kaynagina erisim ve verimlilik artisinin saglanmasi hedeflenmektedir. Istanbul'un kisa vadede bölgesel, orta ve uzun vadede küresel finans merkezi olmasiyla Türkiye'de farkli ülkelerden global sirketler yerini alacaktir. IFM ile sermaye piyasamiz, dünya klasmaninda önemli bir yere sahip olacaktir. Böylece Istanbul Finans Merkezi'nde olusturulacak sinerji, toplumun tüm kesimlerine pozitif yansiyacaktir."
Istanbul Finans Merkezi ile yapay zeka, veri analitigi, fintech, bigtech, block zinciri gibi teknolojilerle katilim finans ürünlerinin harmanlandigi bir piyasa olusacagini ifade eden Gönül, Istanbul Finans Merkezi'nin hem Bati'ya hem de Dogu'ya ait ancak Türkiye'ye özgü yeni finansal ürünlerin ortaya çikacagi küresel merkez olacagini söyledi.
- "IFM, paydaslariyla birlikte hem reel sektör hem de finans sektörü için ayricalikli konuma yükselecek"
Ibrahim Ömer Gönül, yakin zamanda sirketlerin kurula halka arz, sermaye artirimi gibi bütün basvurularini elektronik ortamda alacaklarini belirterek, "Projenin hayata geçirilmesiyle basvuru süreci seffaf ve takip edilebilir olacaktir. Sermaye piyasamizda olusabilecek risklere karsi da paydaslarimizla olusturacagimiz Risk Merkezi Platformu ile piyasa verileri anlik olarak gün boyu takip edilebilecek. Muhtemel risklere karsi da gerekli önlemler alinacak. Özellikle son 2 yilda sermaye piyasasinda arz ve talep tarafinda ciddi artislar yasandi. 2021 ve 2022'de toplam 92 sirketin ilk halka arzi gerçeklesti. Söz konusu sirketler sermaye piyasasindan yaklasik 41 milyar lira fon temin etti. Böylece Istanbul Finans Merkezi de paydaslariyla birlikte hem reel sektör hem de finans sektörü için ayricalikli konuma yükselecektir." seklinde konustu.
2023'te de halka arzlarin tüm hiziyla sürdügünü ifade eden Gönül, "Nisan sonu itibariyla 13 sirketin halka arzi gerçeklesirken, 1 sirketin süreci devam etmektedir. Yilbasindan bu yana sirketler, piyasadan 17,5 milyar lira fon sagladi. Pay piyasasindaki yatirimci sayisi da son 2,5 yilda 2,8 milyon artisla yaklasik 4,8 milyona yükseldi." dedi.
- "IFM ile Istanbul'umuz finans sektöründe de bölgesel ve küresel bir merkez haline gelecek"
Istanbul Finans Merkezi Genel Müdürü Ahmet Ihsan Erdem de Istanbul'un, sahip oldugu cografi konum ile bölgesinde ve dünyada dogal bir merkez oldugunu belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:
"Sadece birkaç saatlik uçusla trilyonlarca dolarlik pazar hacmi bulunan bir bölgeye Istanbul'dan ulasmak mümkündür. Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde, ülkemizin son 20 yilda, ulasimdan altyapiya, enerjiden finansa, turizmden sagliga, egitimden teknolojiye, sanayiden ticarete, kisacasi her alanda yasadigi büyük degisim ve dönüsüm, Istanbul'umuzun dogal merkez olma konumunu daha da perçinlemistir. Bugün Istanbul, küresel ekonominin kalbinin attigi uluslararasi bir üretim, ticaret ve yönetim merkezi konumundadir. Insallah Istanbul Finans Merkezi'yle birlikte Istanbul'umuz finans sektöründe de bölgesel ve küresel bir merkez haline gelecektir."
Bir bölgenin finans merkezi hüviyetini kazanabilmesi için çesitli bilesenlerin bir araya gelmesi gerekmesi gerektigine isaret eden Erdem, "Bu bilesenlerden biri de günümüz ihtiyaçlarina cevap verecek modern fiziki sartlarin olusturulmasidir. Istanbul Finans Merkezi; 1,3 milyon metrekare ofis alani, 100 bin metrekare ticari ve sosyal alan, 2 bin 100 kisilik kongre merkezi, akademi ve arastirma merkezi ve 5 yildizli otel ile tüm bu ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte tasarlanmistir." dedi.
Erdem, IFM'nin, dünyanin en gelismis teknolojileriyle donatilan, enerji verimliligi ve sürdürülebilirligi ön planda tutan bir gayrimenkul projesi olmanin çok daha ötesinde bir amaca hizmet etmeyi amaçladigini kaydetti.
- "Ülkemize yeni gelecek sirketlerden de ciddi anlamda talep görmekteyiz"
Ahmet Ihsan Erdem, IFM Kanunu'nun, Türkiye'de uluslararasi finansal rekabet gücünü artirmayi hedefledigini belirterek, sunlari kaydetti:
"IFM Kanunu, merkezimizde yer alacak katilimcilara çesitli tesvikler ve operasyonel kolayliklar sunmaktadir. Böylece yerli ve uluslararasi sirketler ile yatirimcilara çesitli is ve yatirim firsatlari sunacak olan Istanbul Finans Merkezi, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir kalkinma hedeflerine ve finansal piyasalarin gelisimine önemli katkilar saglayacaktir. IFM bünyesinde, finans alaninda faaliyet gösteren tüm kamu ve özel sektör paydaslari ile sektörü destekleyecek danismanlik ve finansal teknoloji sirketleri gibi genis yelpazedeki kurum ve kuruluslar tek bir çati altinda birlesecek. Böylelikle çok boyutlu bir finansal hizmetler ekosistemi olusacaktir. Ayrica, stratejik sektörlere yönelik basta diger finans merkezleri olmak üzere uluslararasi kurumlar ve ülkelerle yapilacak is birlikleri, önümüzdeki dönem Istanbul Finans Merkezi'ni küresel alanda ön plana çikaracaktir. "
IFM olarak, olusturmak istedikleri finansal ekosisteme ve belirlenen sektör dagilimina uygun bir strateji izlediklerini aktaran Erdem, "Yapilan bu çalismalar neticesinde, ulusal ve uluslararasi kurum ve kuruluslardan ciddi teveccüh gördügümüzü ifade etmek isterim. Yurt içinde yerlesik olan sirketlerin yani sira ülkemize yeni gelecek sirketlerden de ciddi anlamda talep görmekteyiz." dedi.