Istanbul Bilgi Üniversitesi farkindalik senligi düzenlediUgur Aslanhan- Toplumda özel gereksinimli bireylerin kabulüne ve topluma esit katilimlarina dikkat çekmek amaciyla santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenen senlige; özel gereksinimli ögrenciler, ebeveynleri, ögretmenleri ile Bilgi Üniversitesi ve Doga Koleji ögrencileri katildi

Istanbul Bilgi Üniversitesi farkindalik senligi düzenlediUgur Aslanhan- Toplumda özel gereksinimli bireylerin kabulüne ve topluma esit katilimlarina dikkat çekmek amaciyla santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenen senlige; özel gereksinimli ögrenciler, ebeveynleri, ögretmenleri ile Bilgi Üniversitesi ve Doga Koleji ögrencileri katildi

ISTANBUL (AA) - Istanbul Bilgi Üniversitesi, Dünya Engelliler Haftasi kapsaminda toplumda özel gereksinimli bireylerin kabulünü ve topluma esit katilimlarini artirmak amaciyla "farkindalik senligi" düzenledi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Istanbul Bilgi Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Bölümü ile Engelli Ögrenci Birimi is birliginde "Farkliyiz Birlikte Mutluyuz" mottosuyla farkindalik senligi gerçeklestirildi.

Toplumda özel gereksinimli bireylerin kabulüne ve topluma esit katilimlarina dikkat çekmek amaciyla santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenen senlige; özel gereksinimli ögrenciler, ebeveynleri, ögretmenleri ile Bilgi Üniversitesi ve Doga Koleji ögrencileri katildi.

Açiklamada, senligin açilisinda yaptigi konusmaya yer verilen Istanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, bugün kapsayici bir toplum olmanin erdemini görmek adina tüm farkliliklar ile bir araya geldiklerini bildirdi.

Yazgan, "Tüm ögrencilerin farkliliklari ile bir araya geldiklerini, nese ile geçit töreninde yürüdüklerini ve bir bütün olduklarini büyük bir mutlulukla, gururla izledik. Bu topluluk farkliliklari kabul eden ve farkliliklara saygi duyan bir topluluk, tam da olmasi gerektigi gibi. En büyük dilegimiz bu ortamlarin toplumsal hayatin her alaninda, okulda, sosyal ve sportif etkinliklerde, is yerlerinde artarak çogalmasi." ifadelerini kullandi.

- "Önyargilar bir kenara birakilmali"

Bilgi Çocuk Gelisimi Bölümü Baskani Prof. Dr. Dilara Fatos Özer ise özel gereksinimli ögrencilerin akranlari ile kaynasmalarini saglamak amaciyla senligi düzenlediklerini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Dünya Saglik Örgütü'nün Engellilik Raporu'na göre toplumlarin yüzde 15'i özel gereksinimli bireylerden olusuyor. Türkiye'de yaklasik 12 milyon özel gereksinimli birey bulunuyor. Özel gereksinimli bireyler egitim, saglik, istihdam, ulasim, sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katilim gibi alanlarda sorunlar yasiyor. Bu sorunlarin önemli bir kismi özel gereksinimi olmayan insanlarin olumsuz tutumlari ve önyargilarindan kaynaklaniyor. Oysa kapsayici bir toplum olmanin temelini farkliklari kabul eden, farkliliklara saygi gösteren, haklara duyarli ve farkli ihtiyaçlara cevap veren yaklasimlar olusturur."

Özer, kendilerinin de özel gereksinimli bireylere yönelik olumsuz tutum ve önyargilardan kaynaklanan engelleri yikmak için çalismalar yürüttüklerini kaydederek, bu kapsamda gerçeklestirdikleri senlikte engeli olmayan ögrencileri, özel gereksinimli akranlari ile bir araya getirdiklerini anlatti.

Fatos Özer, senlikte kurulan yakin arkadasliklarin ve olumlu tutumlarin, farkliliklari kabul eden ve saygi duyan bir toplumun olusturulmasina katki saglayacagini bildirdi.

- Çok sayida etkinlik düzenlendi

Açiklamada verilen bilgiye göre, ögrenci, ebeveyn ve ögretmenlerin katildigi geçit töreniyle baslayan farkindalik senliginde Bremen Mizikacilari olarak anilan down sendromlu çocuklarin yer aldigi müzik grubu perküsyon performansi sahneledi.

Yeditepe Isitme Engelliler Okulu, Tomurcuk Özel Egitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye Otistiklere Destek ve Egitim Vakfi, Özel Çocuklar Egitim ve Dayanisma Dernegi, Istanbul Gedik Üniversitesi Engelsiz Yasam Uygulama ve Arastirma Merkezi, Otistikler Dernegi, Beyoglu Doga Koleji ve Bilgi ögrencilerinin katildigi senlikte yüz boyamadan çikolata yapimina, empati parkurundan deneyim atölyesine, sanat ve yaraticilik atölyesinden masal atölyesine kadar birçok etkinlik düzenlendi.

Ceren Gökçe, Deniz Köse, Mehmet Mesut Uygun, Garen Yakupyan'in resim sergisinin de yer aldigi senlik, Anneler Arasi Paylasim Toplantisi'nin ardindan tüm katilimcilarin bir araya geldigi dansla son buldu.