Israil, Mescid-i Aksa Imami'nin evini yikmak için "tahliye" karari çikardiMücahit Aydemir

Israil, Mescid-i Aksa Imami'nin evini yikmak için "tahliye" karari çikardiMücahit Aydemir

KUDÜS (AA) - Israil, Mescid-i Aksa Imam Hatibi Seyh Ikrime Sabri'nin isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan evini yikmak için "tahliye" emri verdi.

AA muhabirinin Seyh Sabri'nin yakinlari ve ailesinin avukati Halid Zebarika'dan aldigi bilgilere göre, Israil polisi ve Israilli belediye yetkilileri, Seyh Sabri'nin yasadigi binaya sabah saatlerinde baskin düzenledi.

Israil polisi, baskinda, Seyh Sabri'nin ikamet ettigi dairenin de bulundugu binanin "ruhsatsiz insa edildigi" gerekçesiyle yikilacagi için burada oturanlara binayi tahliye etmeleri emrini verdi.

Binadaki 17 dairede yaklasik 100 kisinin yasadigini belirten avukat Zebarika, tahliye kararinin özellikle Israil'in Gazze Seridi'ne yönelik 58 gündür devam eden saldirilariyla ayni zamana denk geldigine dikkati çekti.

Zebarika, bina için yikim kararinin 2004’te çiktigina ve o tarihten bu yana yikim tehdidi altinda bulunduguna isaret ederek, "20 yil sonra bu emri özellikle (Gazze saldirilarinin oldugu) bugünlerde uygulamak istiyorlar." dedi.

Fanatik Yahudi örgütlerin, son dönemde Seyh Ikrime Sabri’ye karsi sürekli "çirkin kiskirtmalarda bulunduklarini" kaydeden Zebarika, "Öyle anlasiliyor ki bu örgütler, Seyh’in evini yiktirmak için Israil makamlari içindeki unsurlarini harekete geçirmeye basladi." diye konustu.

Seyh Sabri'nin avukatlarinin tahliye kararina itiraz etmek için Israil yargisi nezdinde girisimlerde bulundugu aktarildi.

Mescid-i Aksa Imami Seyh Sabri, yillardir Israil polisi, yargisi ve fanatik Yahudi örgütlerinin hedefinde bulunuyor.

Israil güçleri, birçok kez Seyh Sabri'yi evine baskin düzenleyerek ifadeye çagirmis ve hakkinda defalarca Mescid-i Aksa'dan uzaklastirma cezasi vermis, yurt disina çikis yasagi konulmustu.

- Israil’in yikim politikasi

Israil, 1967'de isgal ettigi Dogu Kudüs ve Bati Seria'da Filistinlilere ait ev ve yapilari, sik sik "ruhsatsiz" oldugu gerekçesiyle yikiyor.

Filistinli, Israilli ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Tel Aviv makamlarinin, Filistinlilerin Dogu Kudüs'teki insaat faaliyetlerini kisitladigini; buna karsin Yahudi yerlesimcilerin önünü açtigini ifade ediyor.

Birlesmis Milletler Insani Yardim Koordinasyon Ofisinin raporlarina göre, Dogu Kudüs ve Bati Seria'nin yüzde 60'ini olusturan "C" bölgesindeki yikimlar, Israil'in verdigi, "Filistinlilerin almasi neredeyse imkansiz olan" insaat ruhsatlarinin bulunmamasi bahanesiyle gerçeklestiriliyor.

Filistin Ulusal Bilgi Merkezi verilerine göre, Israil’in 1967’deki isgalinden bu yana Kudüs’te yiktigi evlerin sayisi 1900’ü geçti.