Hatay'daki kültür varliklarini kurtarma çalismalarina üniversitelerden ögrenciler de katiliyorSerkan Avci- Depremlerde yikilan kültür varliklarini ayaga kaldirmak için Afet Bölgesi Kazi Baskanliginca baslatilan çalismalara, akademisyenlerin davetiyle bölgeye gelen 21 ögrenci de katki veriyor - Akdeniz Üniversitesinde sanat tarihi alaninda yüksek lisans yapan Aybüke Göktepe: - "Kültür varliklarimizi ve miraslarimizi yeniden ayaga kaldirabilmek için canla basla çalisiyoruz. Tek amacimiz bunu gerçe

Hatay'daki kültür varliklarini kurtarma çalismalarina üniversitelerden ögrenciler de katiliyorSerkan Avci- Depremlerde yikilan kültür varliklarini ayaga kaldirmak için Afet Bölgesi Kazi Baskanliginca baslatilan çalismalara, akademisyenlerin davetiyle bölgeye gelen 21 ögrenci de katki veriyor
- Akdeniz Üniversitesinde sanat tarihi alaninda yüksek lisans yapan Aybüke Göktepe:
- "Kültür varliklarimizi ve miraslarimizi yeniden ayaga kaldirabilmek için canla basla çalisiyoruz. Tek amacimiz bunu gerçe

HATAY (AA) - SERKAN AVCI/MEHMET BAYRAK - Hatay'da "asrin felaketi" olarak anilan depremlerden etkilenen kültür varliklari için 9 üniversiteden 16 bilim insanin katilimiyla yapilan kurtarma çalismalarina ilgili bölümlerde okuyan 21 üniversite ögrencisi gönüllü olarak katki sagliyor.

Depremlerde yikilan Habib-i Neccar Camisi, Ulu Cami, Ihsaniye Camisi, Antakya Rum Ortodoks Kilisesi ve Hatay Meclis Binasi'nin da aralarinda bulundugu kültür varliklarini kurtarma çalismalari, Kültür ve Turizm Bakanligi bünyesinde kurulan Afet Bölgesi Kazi Baskanliginca sürdürülüyor.

Türkiye'deki 9 üniversiteden 16 bilim insanin yürüttügü kurtarma çalismalarina, akademisyenlerin davetiyle gönüllü olarak bölgeye gelen sanat tarihi ve diger ilgili bölümlerinden 21 lisans ve yüksek lisans ögrencisi de katki sagliyor.

Moloz yiginina dönüsen simge yapilarda titizlikle çalisan bilim insanlari ve ögrenciler, enkaz altinda kalmis ikona, kitabe, dini kitaplar ve diger objeleri kurtarmak için gayret gösteriyor.

- "Elimizden gelen her seyi yapacagiz"

Akdeniz Üniversitesinde sanat tarihi alaninda yüksek lisans yapan Aybüke Göktepe, AA muhabirine, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin sonuçlarinin kültür varliklari açisindan da son derece üzücü oldugunu belirtti.

Bu büyük üzüntüyü hemen herkeste gözlemledigini dile getiren Göktepe, "Ilk günden beri herkes meslegini icra etmek için çabaladi. Vaktimiz geldigi için biz de sahaya indik." dedi.

Göktepe, Afet Bölgesi Kazi Baskanliginin tescilli yapilari kurtarmak için tüm imkanlari seferber ettigini vurgulayarak, söyle konustu:

"Kültür varliklarimizi ve miraslarimizi yeniden ayaga kaldirabilmek için canla basla çalisiyoruz. Tek amacimiz bunu gerçeklestirmek. Bu sadece bizim degil, ülkemizin ve bütün dünyanin mirasi. Bunun farkinda olarak çalisiyoruz. Özellikle yapilarin içerisine girdigimizde maalesef çok büyük bir üzüntü duyuyoruz. Sadece cami ya da medreselerde degil, tüm dini ve tarihi yapilarda ayni duygulari hissediyoruz. Kurtarabildigimizi kurtarmaya çalisacagiz. Imkani olanlari kurtarmaya çalisacagiz. Elimizden gelen her seyi yapacagiz."

- "Çok daha güzel yerlere gelecegine inaniyoruz"

Erciyes Üniversitesinde yüksek lisans ögrencisi Mustafa Koçak, essiz degere sahip olan tarihi yapilari yikilmis olarak görmekten üzüntü duydugunu dile getirdi.

Kültürel varliklari ayaga kaldirmak için ellerinden geleni yaptiklari aktaran Koçak, sunlari kaydetti:

"Temel amacimiz, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalismalarina altyapi hazirlamak. Tarihi yapilarin ilk yapilis ya da sonraki dönemlerdeki onarimlara ait kitabeleri bulup, rekonstrüksiyon çalismasi yapildiginda aslina uygun yapilara yerlestirme temelinde çalismalarimizi gerçeklestirmekteyiz. Çok üzücü bir olay yasadik. Bu eski yapilarin da depreme dayanmasi beklenemezdi zaten ama yürüttügümüz çalismalarla çok daha güzel yerlere gelecegine inaniyoruz. Herkes kendi uzmanlik alaninda çalisiyor."

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Cografya Fakültesi Tarih Bölümünden lisans ögrencisi Emirhan Alkan da depreme bir çok bina gibi tarihi yapilarin da dayanamadigini belirterek, "Kültür mirasimizi korumayi ve elimizde saglam kalan eserleri enkazdan çikartarak güvenli yerlere tasimak temel amacimiz." ifadesini kullandi.