Ispanya'da hüküm giymis 44 eski ETA üyesi yerel seçimlerde aday gösterildiSenhan Bolelli

Ispanya'da hüküm giymis 44 eski ETA üyesi yerel seçimlerde aday gösterildiSenhan Bolelli

MADRID (AA) - Ispanya'nin kuzeyindeki Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu partisi, ülkede 28 Mayis'ta yapilacak yerel seçimlerde, 2018 yilinda kendini fesheden terör örgütü ETA'nin eski üyesi olduklari belirtilen 44 kisiyi aday gösterdi.

Bask bölgesi Terörizm Magdurlari Kolektifi (Covite), EH Bildu'nun yerel seçimlerdeki aday listesinde, geçmiste ETA ile baglantilarindan dolayi hüküm giymis 44 kisinin de yer aldigini bildirdi.

Covite, Bask ve Navarra özerk bölgelerinde yerel seçimlere giren EH Bildu'nun adaylari arasinda olan söz konusu 44 kisiden 7'sinin ETA ile ilgili adam öldürme suçundan hüküm giydigini, digerlerinin de örgütle baglantilarindan dolayi ceza aldigini duyurdu.

Covite Baskani Consuelo Ordonez "Terörizmin kurbanlarinin ne anlama geldigini bilen hiçbir onurlu demokrasi ve hiçbir hukuk devleti, teröristlerin dönüp dolasip siyasete girmesine izin vermez. Bu kisilerin sanki geçmiste demokrasi için çok ciddi bir tehdit olusturmamis gibi kamu görevlerine gelebilmeleri endise verici ve hayal kirikligidir." dedi.

Bask bölgesinde, ETA örgütünün siyasi kolu oldugu gerekçesiyle 2003 yilinda Ispanya'da yasa disi ilan edilen ve 2013'te kapatilan Batasuna partisinin uzantisi olan EH Bildu, Bask bölgesinin bagimsizligini isteyenlerin ve Bask milliyetçisi gruplarin koalisyonundan olusarak 2014 yilinda siyasete girmisti.

Ispanya meclisi ve senatosunda da temsilcisi bulunan EH Bildu, azinlikla iktidarda olan sol koalisyon hükümetine disaridan destek veren siyasi partilerden biri olarak biliniyor.

Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), 44 eski ETA üyesinin yerel seçimlerde aday gösterilmesiyle ilgili koalisyon hükümetinin büyük ortagi Sosyalist Isçi Partisi'nden (PSOE) açiklama isterken asisi sagci Vox ise PSOE'yi "ETA teröristlerini ödüllendirmekle ve hainlikle" suçluyor.