Isgal altindaki Bati Seria'da Filistinli tutuklulara özgürlük talebiyle gösteriler düzenlendiAwad Rjoob,Muhammed Emin Canik

Isgal altindaki Bati Seria'da Filistinli tutuklulara özgürlük talebiyle gösteriler düzenlendiAwad Rjoob,Muhammed Emin Canik

RAMALLAH (AA) - Filistinliler, isgal altindaki Bati Seria'da Israil hapishanelerindeki yaklasik 5 bin tutuklunun özgürlügüne kavusmasi talebiyle gösteriler gerçeklestirdi.

Filistinli tutuklularla ilgilenen kuruluslar, "17 Nisan Filistin Esirler Günü" münasebetiyle, tutuklularin durumuna dikkati çekmek için Bati Seria'nin çesitli bölgelerinde, yürüyüsler ve etkinlikler düzenledi.

Filistin Esirler Cemiyeti, yayimladigi yazili açiklamada, ülkedeki tüm gruplara Filistinli tutuklularin özgürlestirilmesi davasina önem verme çagrisi yapti.

Israil'in Filistinli tutuklulari "tibbi ihmal" gibi kademeli öldürme uygulamalarina maruz biraktigi belirtilen açiklamada, tutuklular meselesinin "milli mücadele eylemi" olarak gündemin üst siralarina tasinmasi gerektigi vurgulandi.

Açiklamada, yaklasik 400 Filistinlinin 20 yildir hapiste tutuldugu, basta 45 yildir hapiste bulunan Nail el-Bergusi olmak üzere bazi tutuklularin hapishanede 40 yildan uzun süredir kaldigi belirtildi.

Mahkumlarin hapishanede karsilastiklari zorluklara da deginilen açiklamada, Israil'in tutuklulara dayatmak istedigi irkçi yasa ve prosedürlere dikkat çekildi.

- Filistin'de 1000'den fazla kisi idari tutuklu

Filistin'de resmi verilere göre, Israil hapishanelerinde 4 bin 900'dan fazla Filistinli tutuklu bulunuyor.

Bunlarin 31'i kadin, 160'i 18 yas alti, 1000'den fazlasi da kendisine bir suçlama yöneltilmemis, hakim karsisina çikmamis ve tutukluluk süresi belli olmayan "idari tutuklular"dan olusuyor.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri herhangi bir suç isnadinda bile bulunmadan 1 ila 6 ay alikoyabiliyor. Askeri mahkemelerce tutuklunun "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde bu süre 5 yila kadar uzatilabiliyor.

Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) ile Tel Aviv arasinda 1993'te imzalanan Oslo Baris Anlasmasi'ndan önce tutuklu olan 23 Filistinli hala Israil hapishanelerindeyken, 554 kisi de müebbet hapis cezasiyla yargilaniyor.

Yine verilere göre, 1967'den bu yana 236 Filistinli tutuklu hapishanede yasamini yitirdi.

Filistin Kurtulus Örgütüne bagli Filistin Ulusal Konseyi, 1974'te 17 Nisan'i "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmisti. Filistinliler, her yil düzenledikleri etkinliklerle Israil hapishanelerindeki tutuklular meselesini dünya gündemine getirmeye çalisiyor.