Irak, Lübnan'a yillik 1,5 milyon ton yakit temin edecekIdiris Okuduci

Irak, Lübnan'a yillik 1,5 milyon ton yakit temin edecekIdiris Okuduci

BEYRUT (AA) - Lübnan Enerji ve Su Kaynaklari Bakani Velid Fayyad, Irak ile yapilan "hizmet ve ticari ürün karsiliginda petrol temini" anlasmasinin yillik yakit miktari 1 milyon 500 bin tona çikarilarak yenilendigini duyurdu.

Fayyad, Irak Bakanlar Kurulunun Lübnan'a elektrik üretimi için yakit temini konusunda aldigi yeni karara iliskin yazili bir açiklama yapti.

Iki ülke arasinda Temmuz 2021'de imzalanan "hizmet ve ticari ürün karsiliginda 1 milyon ton petrol ithalatini" içeren anlasmanin yenilenmesi dolayisiyla Irak Basbakani Muhammed Siya es-Sudani ile Petrol Bakani Hayyan Abdulgani'ye tesekkür eden Fayyad, "Anlasmada yer alan sartlar muhafaza edilerek, yillik yakit miktari yüzde 50 arttirildi ve 1 milyon 500 bin tona çikarildi." ifadelerini kullandi.

Fayyad, Irak Bakanlar Kurulunun yaz aylarindan itibaren Lübnan'da elektrik üreten tüm enerji santrallerinin ihtiyaç duydugu yakitin temin edilmesine de onay verdigini aktardi.

Lübnanli Bakan, Irak'in Lübnan'da ticari sektörde kullanilmak üzere piyasanin ihtiyaç duydugu yillik 2 milyon ton ham petrolü de saglayacagini kaydetti.

Fayyad, ülkesinin Irak'a ödemeyi nasil yapacagi konusuna ise deginmedi.

Ekonomik krizle mücadele eden Lübnan, elektrik üretimi için gerekli akaryakit temini konusunda, hizmet ve ticari ürün karsiliginda 1 milyon ton petrol ithali için Temmuz 2021'de Irak ile anlasma imzalamisti.