Invamed, periferik arter anevrizmalarinin tedavisi için stent gelistirdiUgur Aslanhan- Invamed tarafindan üretilen "Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi" sayesinde anevrizmanin küçüldügü ve tamamen kayboldugu bildirildi

Invamed, periferik arter anevrizmalarinin tedavisi için stent gelistirdiUgur Aslanhan- Invamed tarafindan üretilen "Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi" sayesinde anevrizmanin küçüldügü ve tamamen kayboldugu bildirildi

ISTANBUL (AA) - Invamed, periferik arter anevrizmalarinin tedavi edilmesi amaciyla "Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent" gelistirdigini duyurdu.

Invamed'den yapilan açiklamada, atardamar (arter) duvarinin belli bir bölümünde meydana gelen incelme, zayiflama ya da hasar görme sebepleriyle damarlarin genislemesi veya balonlasmasi durumuna anevrizma denildigi bildirildi.

Bu rahatsizligin büyük kisminin nedenlerinin tam olarak bilinmedigi kaydedilen açiklamada, sigara kullanimi, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekligi ya da ileri yas gibi faktörlerin anevrizmalar için temel risk faktörleri oldugu belirtildi.

Açiklamada, anevrizmanin en çok aort damarinda görüldügü, onun disinda kalanlarin genel olarak periferik anevrizmalar oldugu ve en sik uzuvlardaki atardamarlarda gelistigi aktarildi.

Periferik anevrizmalarin yüzde 70'inin küçük boyutlarda görüldügü, hastalarin herhangi bir rahatsizlik hissetmedigi, bununla beraber nabiz hissi veren sislik, kol ya da bacakta hareketle gelen agri gibi belirtilerin anevrizma olabilecegi kaydedilen açiklamada, su bilgiler yer aldi:

"Aorta anevrizmalarindaki gibi patlama riski olmakla beraber, periferik anevrizmalar daha sik damar içinde pihti olusuna bagli damarin tikanmasina ve büyüyüp çevre dokular üzerine basi olusturmasina bagli sorunlara yol açar. Anevrizma süphesi varliginda basvurulacak tani yöntemleri ultrasonografi, bilgisayarli tomografi ve manyetik rezonans görüntülemedir. Özellikle popliteal anevrizmalarin tikanmasi ve bacaklarda kangrene neden olmasi halinde hastaya tani konulduktan sonra tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemlerinin basinda ise 10 güne kadar hastanede yatisi gerektiren ameliyat gelmektedir. Bunun ana alternatifi ise stentgreft yerlestirerek yapilan endovasküler tedavi yöntemleridir."

- "Invamed'in gelistirdigi sistemle anevrizma küçülür hatta tamamen kaybolur"

Açiklamada, bu rahatsizligin tedavi yöntemleri arasinda yer alan "akim yönlendirici stentle anevrizma tedavisinin" digerlerine göre nispeten yeni ve konforlu bir oldugu belirtilerek, sunlar kaydedildi:

"Bu baglamda Invamed tarafindan üretilen 'Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi', çok sik örgü yapisina sahip, 5 katmanda birbirine bagli alasimli tellerden olusan kendiliginden genisleyen bir ag yapisina sahiptir. Bu sayede yerlestirildigi anevrizma bölgesine çok iyi bir uyum saglayarak, anevrizma kesesine giden kan basicini zayiflatir. Akis hizindaki bu azalma, kese içinde trombüs olusumuna neden olur ve sonunda anevrizma küçülür hatta tamamen kaybolur. Invamed AR-GE laboratuvarlarinda gelistirilip, üretim kampüsünde üretilen stent sistemi, endovasküler onarim için uygun morfolojiye sahip, yirtilmamis periferik arter anevrizmalari (iliak, visseral, popliteal ve subklavian arterler) olan hastalarin endovasküler tedavisi için kullanilmaktadir."

Açiklamada, stentlerin genislemis uçlarinin periferik arterlerin duvarina uyumu destekledigi, yüksek bükülme ve yorulma direncine sahip esnek bir cihaz oldugu bildirildi.