Ingiltere'de gençlere sigara satisinin yasaklanmasi planlaniyorZuhal Demirci,Nuran Erkul Kaya- Ingiliz hükümeti, "sigarasiz nesil" için 14 yas ve altindaki çocuklara, sigara satilmasini engellemek amaciyla yasa çikarmaya hazirlaniyor

Ingiltere'de gençlere sigara satisinin yasaklanmasi planlaniyorZuhal Demirci,Nuran Erkul Kaya- Ingiliz hükümeti, "sigarasiz nesil" için 14 yas ve altindaki çocuklara, sigara satilmasini engellemek amaciyla yasa çikarmaya hazirlaniyor

LONDRA (AA) - Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, gelecek nesilleri sigaranin zararlarindan korumak amaciyla yasa çikaracaklarini belirterek, sigara satin alma yasinin her yil yükseltilmesini planlandiklarini bildirdi.

Sunak, lideri oldugu Muhafazakar Parti’nin yillik konferansinin kapanisinda ülke gündemindeki birçok konuya iliskin açiklamalarda bulundu.

Basbakan Sunak, konusmasinda, Ingiliz parlamentosunda, gençlere sigara satisinin yasaklanmasina yönelik yasanin oylamaya sunulacagini kaydederek, sigara satin alma yasinin her yil bir yil yükseltilecegini, böylelikle daha genç bir neslin "sigarasiz" büyüyebilecegini vurguladi.

Sunak, "Bu yasa, bugün 14 yasinda olan bir çocuga asla yasal olarak sigara satilmayacagi, onlarin ve nesillerinin sigarasiz büyüyebilecegi anlamina geliyor." ifadesini kullandi.

Ingiliz parlamentosunda bu konuda yapilacak oylamanin, "özgür bir oylama" olacaginin altini çizen Sunak, halihazirda sigara içen birinin sigara içme hakkini elinden almanin adil olacagina inanmadigini sözlerine ekledi.

Sunak, ayrica, elektronik sigara kullanimina iliskin de açiklamalarda bulunarak, "Ayrica, aromalar, ambalaj teshirleri ve tek kullanimlik elektronik sigaralara bakarak çocuklarimizin elektronik sigaraya erisimini kisitlamak için önlemler getirecegiz. Gelecek nesle öncelik vermeliyiz ve ben de bunu yapacagim." dedi.

- Göçmen teknelerini durdurmak için ne gerekiyorsa yapacagi sözünü verdi

Sunak, konusmasinda, partisinin önemli vaatlerinden "düzensiz göçün engellenmesi" konusuna da deginerek, "Hiçbir sekilde olmak istedigimiz yerde degiliz, ancak kimsenin size ilerleme kaydetmedigimizi söylemesine izin vermeyin." ifadesini kullandi.

Hükümetinin, yasa disi göçmenlerin hizli bir sekilde gözaltina alinmasi ve sinir disi edilmesine iliskin ortaya koydugu çabayi özetleyen Sunak, "Göçmen teknelerini durdurmak için ne gerekiyorsa yapacagim." dedi.

- Yüksek hizli tren projesi HS2'nin Manchester'a ulasacak kuzey hatti iptal edildi

Sunak, son günlerde ülke kamuoyunun gündeminde yer alan yüksek hizli tren projesi HS2'nin Manchester'a ulasacak kuzey hattini iptal ettigini açikladi.

Projenin Birmingham ve Euston'i birbirine baglayan kismini hükümetin tamamlayacagini aktaran Sunak, "Iptal edilen kisim yerine, tasarruf ettigimiz tüm parayi, ki bu 36 milyar sterlin, ülkenin kuzey, Midlands ve diger bölümlerindeki farkli ulasim projelerine yatiracagiz." dedi.

Sunak ayrica vergi kesintilerini gündeme almadiklarini ve "enflasyonu düsürmenin en büyük vergi indirimi" oldugunu sözlerine ekledi.

HS2 yüksek hizli tren projesi ülkenin en büyük mevcut altyapi yatirimi özelligi tasiyordu. Projenin Londra ve Bati Midlands bölgesini birbirine baglamasi, Birmingham'a kadar uzandiktan sonraki asamada kuzeyde Crewe, Manchester ve Leeds'e ulasmasi hedefleniyordu.