Ingiltere'de antisosyal davranislarla mücadelede polis ve ev sahiplerine yetkiBehlül Çetinkaya

Ingiltere'de antisosyal davranislarla mücadelede polis ve ev sahiplerine yetkiBehlül Çetinkaya

LONDRA (AA) - Ingiltere'de toplumun düzenini bozan, mahallelerde huzur ve güveni zedeleyen antisosyal davranislarla mücadele eden polis ve ev sahiplerine çesitli yetkiler verildi, bu suçlari isleyenler 48 saatte hakim karsisina çikarilacak.

Basbakanlik Ofisi 10 Numara, hükümetin antisosyal davranislarla mücadelesine iliskin yeni eylem planini açikladi.

Basbakan Rishi Sunak'in vaatlerinden "antisosyal davranislar ve suçlarla mücadele" kapsaminda açiklanan Anti-Sosyal Davranislar Eylem Plani'na göre, sifir tolerans politikasi uygulanacak ve polis ile yerel otoritelere tam yetki verilecek.

Ingiltere ve Galler'de belirlenen, antisosyal davranislar ile suçlarin en çok görüldügü 16 noktada polis gücüne ek kaynak ayrilacak, burada suç isleyen zanlilar hizli sekilde yargi karsisina çikarilacak.

Bu 16 noktadaki parklarda, toplu tasimada ve caddelerde daha fazla polis görev yapacak.

"Hizli Adalet Plani"yla zanlilara karsi 48 saatte adli süreç baslatilacak.

Ayrica parklarda güvenlik için gerekli düzenlemelerin yapilmasina yönelik 5 milyon sterlinlik (yaklasik 120 milyon lira) kaynak ayrilacak.

- Kamu hizmetiyle suçlularin cezalandirildigi gösterilecek

Antisosyal davranislardan suçlu bulunacak zanlilarin bir kismi, fosforlu kiyafetler giyerek kamu hizmetlerinde görev alacak. Temizlik, grafiti temizleme, polis arabasi yikama gibi hizmetlerde yer alacak suçlularin cezalarini çektigi toplum tarafindan da görülebilecek.

Toplum tarafindan taninmalarina da neden olacak bu uygulamayla suçlularin antisosyal davranislarini tekrarlamamalari ya da tekrarlamalari halinde bulunduklari ortamda barinamamalari amaçlaniyor.

Anestezide kullanilan ve "gülme gazi" olarak da bilinen nitröz oksitin satisinin yasaklanacagi ülkede birçok yasa disi ise ev sahipligi yapan bos is yerleri ve bakimsiz parklarla ilgili de çalisma yürütülecek.

Ülkede 16-24 yas grubundaki gençlerin en çok kullandigi üçüncü madde olan gülme gazinin siselerini etrafa atanlar cezalandirilacak.

- Grafiti, çöp atmak ve hafriyat dökmenin cezasi 500 ila 1000 sterlin

Yeni eylem planiyla grafiti yapmak, belirlenmis alanlarin disina çöp atmak ya da hafriyat dökmek gibi suçlar için 500 ila 1000 sterlin (yaklasik 12 bin ile 24 bin lira) ceza uygulanacak.

Toplumun huzurunu bozan kisilerce kullanilan evlerin sahiplerine kiracilarini çikarmalari için gerekli yetkiler de verilecek. Ayrica polise evleri yasa disi isler için kullanilan korumasiz kisilerin adreslerine baskin yapma yetkisi taninacak.

Dilencilikle mücadele edilecegi açiklanan eylem plani kapsaminda dilencilik agi kuranlarin farkli illegal aktivitelerine bu sayede nakit sagladiklari belirtildi.

Ülkede 45 bin gencin, faydalanabilecekleri 90 milyon sterlinlik (yaklasik 2,1 milyar lira) yatirimla kurulacak 43 gençlik merkeziyle illegal gruplardan uzaklasmalari ve suçlularin rehabilite edilmesi planlaniyor.

- "Halk, hakli olarak bikti"

Basbakanlik açiklamasinda konuyla ilgili degerlendirmelerine yer verilen Basbakan Sunak, antisosyal davranislarin, insanlarin huzurla yasayacaklari yerlerde huzur bulamamalarina neden oldugunu belirterek, "Halk, hakli olarak bikti. Bu yüzden sorumlularin hizli ve gözle görülür sekilde cezalandirilacagina dair insanlarin güvenini yeniden kazanmakta kararliyim." ifadelerini kullandi.

Sunak, eylem planinin sorunlarin acil olarak nasil ele alindigini göstermek açisindan önemli olduguna dikkati çekti.

Açiklamada, Içisleri Bakani Suella Braverman'in da görüslerine yer verildi.

Halkin, rahatsiz edici davranislardan ve mahallelerde huzursuz eden suçlardan biktigini belirten Braverman, "Küçük suç diye bir sey yoktur." degerlendirmesinde bulundu.

Braverman, antisosyal davranislarin daha büyük suçlara da kapi araladigina isaret etti.