INVAMED'in ürettigi yapay damarla damar tikanikligi giderildiEmirhan Yilmaz

INVAMED'in ürettigi yapay damarla damar tikanikligi giderildiEmirhan Yilmaz

ISTANBUL (AA) - INVAMED tarafindan Türkiye'de üretilen Atlas Graft Stent ile Saglik Bilimleri Üniversitesi Dr. Suat Seren Gögüs Hastaliklari ve Cerrahisi Egitim Arastirma Hastanesi'nde bir hastanin damarlarindaki kritik tikaniklik giderildi.

INVAMED açiklamasina göre, bir hastanin, özellikle geceleri yasadigi bacak üsümesi sikayeti üzerine yapilan tomografik damar film görüntülemesi sonucunda iki bacagin kasik bölgesinden diz kapagina dek uzanan ana atardamarlarinin tamamen tikali oldugu tespit edildi.

Stent greft teknolojisi ile bu tikanikliklar giderildi. Bu teknolojide, "yapay damar" olarak nitelendirilen Atlas Graft Stent kullanildi. Bu sayede tikali damarlarin yeniden canlandirilmasi saglandi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Dr. Mehmet Orkun Sahsivar, yerli üretimin kalitesinin ve güvenilirliginin bir kez daha kanitlandigini belirterek,"Emegi geçen herkese ve INVAMED ailesine tesekkür ederim. Hastalarimiz için bu tedaviler artik çok daha ulasilabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Verilen bilgiye göre, stent greft ya da diger adiyla "yapay damar", damarin içerisine yerlestirilerek, damarin tikali kismini genisleterek normal kan akisini yeniden sagliyor.

Açiklamada, damar tikanikliginin yas ilerledikçe karsilasilan ciddi bir saglik sorunu oldugu, erken ve etkili tedavi ile engellenebildigi aktarildi. INVAMED'in bu alandaki çalismasi, hem hastalar için yeni tedavi yöntemlerinin kapisini araliyor hem de ulusal saglik sektörünün küresel basarisina katkida bulunuyor.

Dünyada sadece 5 ülkenin üretebildigi bu yapay damar (stent greft) teknolojisinin, uluslararasi saglik alaninda büyük bir ilerleme anlamina geldigi belirtildi.