Arastirma: Futbolcularin kafa vuruslari demans riskini artiriyorYavuz Aydin- Kalecilerin demansa yakalanma riski diger futbolcular kadar yüksek degil

Arastirma: Futbolcularin kafa vuruslari demans riskini artiriyorYavuz Aydin- Kalecilerin demansa yakalanma riski diger futbolcular kadar yüksek degil

ANKARA (AA) - Isveç'te yapilan arastirma, futbolcularin demansa (bunama) yakalanma riskinin siradan insanlara kiyasla bir buçuk kat daha fazla oldugunu ortaya koydu.

BBC'nin haberine göre, arastirmada siradan insanlar arasinda demansa yakalanma oraninin yüzde 6 oldugu görülürken bu oranin futbolcularda yüzde 9'a çiktigi tespit edildi.

1924-2019 yillarinda Isveç'in en üst liginde oynayan 6 bin futbolcunun saglik durumu, benzer yas ve ortama sahip 56 binden fazla siradan kisinin sagligiyla karsilastirildi.

Futbolcularin, siradan insanlara nazaran Alzheimer ve diger türlerde demansa yakalanma riskinin daha yüksek oldugu gözlendi.

- Kafa vuruslari demans riskini artiriyor

Arastirmada futbol topuna tekrar tekrar kafa vurmanin hafif beyin travmasina neden oldugu ve yaslilikta daha fazla demans vakasina yol açabilecegi belirlendi.

Buna karsin, kalecilerin demansa yakalanma riskinin diger futbolcular kadar yüksek olmadigi tespit edildi.

Arastirma ekibinin lideri, Karolinska Enstitüsünden Dr. Peter Ueda, "Kaleciler ve diger futbolcular karsilastirildiginda ortaya çikan nörodejeneratif hastaliklara yakalanma riskindeki farklilik, bu teoriyi destekliyor." açiklamasini yapti.

Bunun yani sira demansa yakalanma riskinde sadece kafa travmalarinin degil, sigara, depresyon, asiri alkol tüketimi, hareketsizlik ve obezite, yüksek tansiyon, yaslilik ve genetik sebeplerin de etkili olduguna isaret edildi.

Alzheimer's Research UK'den Dr. Sara Imarisio, topa kafa vurmanin yani sira futbolcularin saha içi ve disindaki yasantilarinin da demans riskini artirabilecegini kaydederek, konu hakkinda daha fazla arastirma yapilmasi gerektigini vurguladi.

- Kafa darbelerden korunmali

Arastirmacilar, deneklerin yasam tarzlari ve kaç defa kafa vurusu yaptiklarina dair detayli bilgi olmadigini belirtirken demanstan etkilenen futbolcularin çogunun, toplarin agir oldugu ve deriden yapildigi 1950-60 yillarinda futbol oynadiklarini vurguladi.

Edinburgh Üniversitesinden Profesör Tara Spiers-Jones, egzersizin bunama riskini azalttigina dair kanitlar olduguna dikkati çekerek, "Ben kafanizi korumanizi ve çok egzersiz yapmanizi tavsiye ediyorum." dedi.

Daha önce Iskoçya'da yapilan arastirma, eski profesyonel futbolcularin demanstan ölme olasiliginin, ayni yastaki diger insanlara göre üç buçuk kat daha fazla oldugunu ortaya koymustu.

Arastirma sonucu Ingiltere ve Avrupa'daki futbol federasyonlarina futbol oynayan çocuklar ve yetiskinler için kafa vurusunu azaltan yönergeler hazirlama tavsiyesinde bulunulmustu.

Dünya çapinda çogu 65 yasin üzerinde 57 milyon demans hastasi bulunuyor. Yapilan arastirmalar, bu rakamlarin gelecek yillarda ciddi biçimde artacagini gösteriyor.

Arastirmanin bulgulari, "The Lancet Public Health" dergisinde yayimlandi.