Hindistan'in Rusya'dan ham petrol ithalati 7 ayin en düsük seviyesini gördüSibel Morrow

Hindistan'in Rusya'dan ham petrol ithalati 7 ayin en düsük seviyesini gördüSibel Morrow

ANKARA (AA) - Hindistan'in Rusya'dan petrol ithalati, muson yagmurlarinin talebi düsürmesi sebebiyle agustosta son yedi ayin en düsük seviyesine geriledi.

Gerçek zamanli veri takip sirketi Vortexa'nin verilerine göre, muson yagmurlari nedeniyle endüstriyel faaliyet ve hareketliligin azalmasiyla Hindistan'in ham petrol ithalati agustosta yüzde 5 düsüsle günlük 4,35 milyon varil oldu. Hindistan, temmuzda günlük 4,57 milyon varil petrol ithal etmisti.

Dünyanin en büyük üçüncü petrol tüketicisi ülke, agustosta Rusya'dan günlük 1,46 milyon varil petrol tedarik etti. Geçen ayin 450 bin varil altinda gerçeklesen ithalat verisi, ayni zamanda ülkenin son yedi ayda Rusya'dan yaptigi en düsük petrol tedariki olarak kayitlara geçti.

Hint rafinerilerin ülkenin bir diger büyük tedarikçisi Irak'tan yaptigi ithalat da agustosta günlük 891 bin varilden 866 bin varile düstü.

Suudi Arabistan'in Hindistan'a ham petrol tedariki ise temmuza göre günlük 336 bin varil artarak 820 bin varil oldu.

Hindistan'in Birlesik Arap Emirlikleri'nden (BAE) petrol ithalati da temmuzda günlük 290 bin varilken agustosta günlük 273 bin varile geriledi. ABD'den yapilan alimlar temmuza göre günlük 59 bin varil azalarak 160 bin varile düstü.

Vortexa Asya-Pasifik Analiz Baskani Serena Huang, Hindistan'in petrol talebindeki düsüsün mevsimsel oldugunu belirterek, "Bazi Hint rafinerilerin eylülde baslayacak ve kasima kadar devam edecek planli bakim çalismalari, ham petrol ithalatlarini daha da sinirlandirabilir. Ancak yilin son çeyreginde iç talebin ve genel olarak ihracat marjlarinin ve buna paralel olarak da ham petrol ithalatinin artmasi bekleniyor." ifadelerini kullandi.

Çin ve ABD'den sonra dünyanin üçüncü büyük petrol ithalatçisi olan Hindistan, ham petrol talebini Rusya, Suudi Arabistan, Irak, ABD, BAE ve bazi ülkelerden yaptigi ithalatla karsiliyor. Ülkede yakit talebi, bazi bölgelerin siddetli sellerden etkilenmesi nedeniyle genellikle haziranla baslayan dört aylik muson mevsiminde düsüyor.

Rusya'nin 24 Subat 2022'de Ukrayna'da baslattigi savas sonrasi Batili ülkeler yüksek seviyede bagimli olduklari Rus ham petrolü ve petrol ürünlerine ambargo ve tavan fiyat uygulayarak ülkenin ihracat gelirlerini hedef aldi.

Batili ülkelerin ambargolariyla pazar kaybeden Rusya ise yüksek navlun maliyetleri nedeniyle önceden Rus petrolünü tercih etmeyen Hint rafinerilerin en büyük tedarikçisi haline geldi. Rusya’nin indirimli petrol satislarindan faydalanmak isteyen söz konusu rafineriler, rekor seviyede ham petrol alimi gerçeklestirdi.