Hindistan'da Nipah virüsü kaynakli ölüm oranlari Kovid-19'a kiyasla daha yüksekAyse Irem Tiryaki

Hindistan'da Nipah virüsü kaynakli ölüm oranlari Kovid-19'a kiyasla daha yüksekAyse Irem Tiryaki

ANKARA (AA) - Hindistan'da Nipah virüsü kaynakli viral enfeksiyondan ölüm oraninin Kovid-19'a kiyasla çok daha yüksek oldugu bildirildi.

Hindustan Times'in haberine göre, basin toplantisinda konusan Hindistan Tibbi Arastirma Konseyi (ICMR) Genel Müdürü Rajeev Bahl, Nipah virüsüne iliskin açiklamada bulundu.

Kovid-19'da görülen ölüm oraninin yüzde 2 ila 3 oldugunu belirten Bahl, Nipah virüsünün öldürücülügünün ise yüzde 40 ila 70 oldugunu kaydetti.

Bahl, Nipah virüsü nedeniyle hayatini kaybedenlerin oraninin Kovid-19'dan ölenlere kiyasla çok daha yüksek olduguna dikkati çekti.

Virüsün yayiliminin kontrol altina alinmasi için ellerinden gelen her seyi yaptiklarini belirten Bahl, "Vakalarin neden sürekli ortaya çiktigini bilmiyoruz. 2018'de Kerala'daki salginin yarasalarla iliskili oldugunu tespit etmistik. Enfeksiyonun yarasalardan insanlara nasil geçtiginden emin degiliz." ifadelerini kullandi.

Hindistan'in Kerala eyaletinde 6 kisinin Nipah virüsü testi pozitif çikmis, 2'si hayatini kaybetmisti.

- Nipah virüsü nedir?

Nipah virüsü bulasanlarda belirtiler hemen ortaya çikmasa da ates, bas, bogaz ve kaslarda agri gibi belirtilerle grip benzeri bir durum gelisebiliyor. Sonraki asamada ise bas dönmesi, yorgunluk ve bilinç degisiklikleri yasanabiliyor.

Hem hayvanlarda hem de insanlarda hastaliga yol açan viral enfeksiyon olan Nipah virüsü, Malezya'nin Nipah bölgesinde ilk kez bir salginla yayilmaya basladi.