Uyutmayan bacaklari hareket ettirme istegi "huzursuz bacak sendromu" habercisi olabilirUgur Aslanhan- Medicana Çamlica Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Selda Özsahin: - "Karsi konulamaz sekilde bacaklarinizi hareket ettirme ihtiyaci hissediyorsaniz ve bu rahatsizlik verici his uyumaniza da izin vermiyorsa 'huzursuz bacak sendromu'nuz olabilir" - "Huzursuz bacak sendromu tedavi edilebilir bir rahatsizliktir. Ilaç tedavisine baslamadan önce yapilabilecek bazi rahatlatici hareketler ve önlemler vardir
ISTANBUL (AA) - Medicana Çamlica Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Selda Özsahin, "Karsi konulamaz sekilde bacaklarinizi hareket ettirme ihtiyaci hissediyorsaniz ve bu rahatsizlik verici his uyumaniza da izin vermiyorsa 'huzursuz bacak sendromu'nuz (HBS) olabilir." uyarisinda bulundu.
Medicana'dan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Uzm. Dr. Selda Özsahin, özellikle uyku kalitesini düsüren huzursuz bacak sendromunun toplumda görülme sikliginin yüzde 5-10 arasinda oldugunu belirterek, kadinlarda erkeklere oranla daha çok görüldügünü ve yasla birlikte görülme sikliginin arttigini vurguladi.
HBS'nin özellikle istirahat döneminde ortaya çikan bacaklarda uyusma, yanma, ignelenme, karincalanma, agri ve siddetli hareket ettirme istegi gibi yakinmalarla kendini gösterdigini kaydeden Özsahin, "Yakinmalari genellikle bacaklarinin derinlerinde olan HBS hastalari, 'hareket ettirme ihtiyaci, sürünme, karincalanma, huzursuzluk, kramp girme, ürperme, çekilme, agrili olma, elektriklenme, gerilme, rahatsizlik ve kasinma' gibi sikayetler yasanir." ifadelerini kullandi.
Özsahin, hastalarin çogunun konforsuz bir hayat yasadiklarini aktaran, su açiklamalarda bulundu:
"Karsi konulamaz sekilde bacaklarinizi hareket ettirme ihtiyaci hissediyorsaniz ve bu rahatsizlik verici his uyumaniza da izin vermiyorsa 'huzursuz bacak sendromu'nuz olabilir. Çok iyi bilinen bir hastalik olmadigi için hastalarin çogu bu hastalikla birlikte konforsuz bir hayat yasamaktadir. Yakinmalar genellikle aksam saatlerinde ve bacaklarda ortaya çikarken, hastaligin ilerleyen dönemlerinde gün içinde de uzun süreli oturma ve istirahat dönemlerinde ortaya çikabiliyor. Hastalikta yakinmalar hareketle azalirken, genellikle her iki bacagi etkilemekle birlikte az orandaki hastalarda tek tarafli da olabiliyor. Nadiren kollara, ellere ve vücudun diger bölgelerine yayilan hastaligin bulgularinin siklikla aksam ve gece saatlerinde ortaya çikmasi, hastalarda ciddi uyku bozukluklarina neden oluyor."
- "Tüm yaslarda görülebiliyor"
Uzm. Dr. Selda Özsahin, huzursuz bacak sendromunun genellikle ileri yaslarda ortaya çiktigini ancak tüm yaslarda da görülebildigini belirterek, su bilgileri verdi:
"Kadinlarda erkeklere göre yaklasik iki kat daha fazla görülüyor. Özellikle çocuklardaki HBS'ye tani koymak güçtür. Çocuklar nadiren klasik HBS belirtilerini dile getirirler, digerleri ise artan agrilardan söz ederler. Bu çocuklarin birçogu yerinde duramadiklari için yanlis olarak dikkat eksikligi ve hiperaktivite tanisi almaktadir."
Özsahin, huzursuz bacak sendromunda tani konulabilmesi için birtakim kan testleri ve EMG tetkiki yapildigini anlatarak, "Ayrica bacaklarda anormal duyularla birlikte siddetli hareket ettirme istegi olmasi, bulgularin oturma ve yatma gibi istirahat durumlarinda ortaya çikmasi, hareket ettirmekle bulgularin tamamen ya da kismen düzelmesi, bulgularin genellikle aksam saatlerinde ya da gece kötülesmesi gibi belirli bir özelligi olmasi belirtileri yasanir." degerlendirmesinde bulundu.
- Huzursuz bacak sendromunun nedenleri
Medicana Çamlica Hastanesi Nöroloji Uzmani Özsahin, hastalarin büyük bir kisminda huzursuz bacak sendromunun nedeninin tam olarak bulunamadigini belirterek, su ifadeleri kullandi:
"Nedeni bilinmeyen bu tip hastalara primer huzursuz bacak sendromu adi verilmektedir. Ancak bu hastalarin ailelerinde benzer hastalar olup olmadigi arastirilmalidir. Özellikle erken yasta (40 yasindan önce) baslayan kisilerde genetik geçis daha yüksek orandadir. Nedeni saptanamayan huzursuz bacak sendromu hastalarin yaklasik yarisinda genetik geçis olabilmektedir. Bugün en çok kabul edilen görüse göre HBS beyinde dopamin isimli maddenin bazi özel bölgelerde azalmasi sonucu gelismektedir. Huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek durumlar, demir eksikligi (en önemli göstergesi ferritin düsüklügü), ileri evre böbrek yetmezligi, seker hastaligi, parkinson hastaligi, sinirlerin degisik nedenlerle etkilenmesi, romatoid artrit ve hamilelik olarak öne çikmaktadir."
Özsahin, bunlarin disinda bazi bulanti, depresyon ve psikoz ilaçlari ile bazi sara (fenitoin içerenler), soguk alginligi (antihistaminik içerenler) ve tansiyon ilaçlarinin (nifedipin içerenler) HBS bulgularini kötülestirebildigini vurgulayarak, "Bu nedenle HBS olan hastalar bu grup ilaçlari doktoruna danismadan kullanmamalidir. Ayrica kafein, alkol ve sigaranin yine huzursuz bacak sendromu bulgularini kötülestirebilecegi unutulmamalidir." uyarisinda bulundu.
- "HBS tedavi edilebilir"
Uzm. Dr. Selda Özsahin, HBS'nin tedavi edilebilir bir hastalik oldugunu belirterek, su bilgileri verdi:
"Ilaç tedavisine baslamadan önce yapilabilecek bazi rahatlatici hareketler ve önlemler vardir. Ilk yapilmasi gereken hastanin bazi basit uyku hijyeni kurallarina dikkat etmesi ve HBS bulgularini kötülestirebilecegini bildigimiz alkol, sigara, kafeinden uzak durulmasidir. Ayrica kan tetkiklerinde saptanan vitamin ve özellikle ferritin düsüklügünün tamamlanmasi tedavide belirgin yol almamizi saglayacaktir. Bütün bunlarin disinda doktorunuzun verecegi bu hastalikta etkili kanitlanmis tedaviler bu derin kabustan hastalarimizi uyandiracaktir."