Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Malatya'da açiklamalarda bulundu:Firat Özdemir,Mehmet Akif Parlak,Hakan Burak Altunöz- "Hazine destekli KGF paketinde EYT kapsamindaki kidem tazminati kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çikariyoruz" - "DASK tarihinde bir ilk olarak yeni uygulama baslatiyoruz. Bu uygulamayla e-devlet üzerinden kolayca alabilecekleri hasar belgelerini DASK'a web sitesi üzerinden ileten sigortalilarimiza 72 saat içinde hasar ödemeleri gerçeklestirilecektir" - "Yakinda

Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Malatya'da açiklamalarda bulundu:Firat Özdemir,Mehmet Akif Parlak,Hakan Burak Altunöz- "Hazine destekli KGF paketinde EYT kapsamindaki kidem tazminati kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çikariyoruz"
- "DASK tarihinde bir ilk olarak yeni uygulama baslatiyoruz. Bu uygulamayla e-devlet üzerinden kolayca alabilecekleri hasar belgelerini DASK'a web sitesi üzerinden ileten sigortalilarimiza 72 saat içinde hasar ödemeleri gerçeklestirilecektir"
- "Yakinda

MALATYA (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Emeklilikte Yasa Takilanlar (EYT) düzenlemesinin is dünyasi üzerindeki yükünü hafifletmek için daha önce açikladiklari Hazine destekli KGF paketinde bu kapsamdaki kidem tazminati kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çikardiklarini açikladi.

Bakan Nebati, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesindeki bir tekstil fabrikasinda sanayici ve is adamlariyla toplanti yapti.

Toplantinin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda depremin ardindan atilan adimlar ve saglanan destekler hakkinda bilgi veren Nebati, esi benzeri bulunmayan bu felaket karsisinda devlet ve milletin tüm kurumlari, insan kaynagi ve imkanlariyla seferber oldugunu, depremzede vatandaslarin yaralarini hizla sarmak, maddi kayiplarini çok daha iyileriyle telafi etmek için canla basla çalistiklarini ifade etti.

Bu büyük felaketin can kayiplarina yol açmasinin yani sira bütçeye de ek bir maliyet getirecegini ancak attiklari adimlar sayesinde ekonominin bu felaketin üstesinden gelecek güce sahip oldugunu aktaran Nebati, "Türkiye 2022 yilinda elde ettigimiz yüzde 5,6'lik büyüme oraniyla dünyada en yüksek büyüme gerçeklestirmeyi basaran ülkelerden biri konumundadir. Bu güçlü büyüme performansimizin olusturdugu mali imkanlar sayesinde vatandaslarimiza daha önce sözünü verdigimiz EYT'yi uygulamaya koyduk. Tüm emeklilerimize tekrar hayirli olsun. Deprem felaketinden kaynaklanan hasarlari da telafi edecek güçlü bir mali yapiya sahibiz. EYT'nin is dünyasi üzerindeki yükünü hafifletmek için daha önce açikladigimiz Hazine destekli KGF paketinde EYT kapsamindaki kidem tazminati kefalet hacmini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çikariyoruz. Bu dönemde dahi EYT’yi uygulamaya koymamiz, hükümet olarak, verdigimiz sözlerin her daim arkasinda durdugumuzun en güncel örneklerinden biridir." diye konustu.

Nebati, bütçe imkanlarina ilave olarak söz konusu sehirleri hizla ayaga kaldirmak amaciyla Afet Yeniden Imar Fonu'nu kurduklarini dile getirdi.

Bu fonla imara yönelik kaynaklari artiracak ve depremin ekonomi üzerindeki negatif etkilerini en asgari düzeyde tutacaklarini isaret eden Nebati, "Depremler nedeniyle bu yilin ilk çeyreginde büyümemizin sinirli miktarda olumsuz etkilenme ihtimali olsa da yilin kalaninda kademeli olarak toparlanmasini bekliyoruz. Devreye alacagimiz ek önlemlerle depremin 2023 yili GSYH büyümesindeki olumsuz etkilerini de telafi edecegiz. Ülkemizin yaralarini hizla sarip, güçlenerek yolumuza devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

- Hafif hasarli konutlar için ödemeler

Nebati, hükümet olarak vatandas, sanayici, esnaf, girisimci, ihracatçi ve çiftçileri her bakimdan desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Sigortalilarin ihbarini beklemeden ilk 24 saatten baslayarak yikik, acil yikilacak ve agir hasarli binalarin tazminat ödemelerini gerçeklestirmeye basladiklarini animsatan Nebati, söyle devam etti:

"Bu kapsamdaki ödemelerimiz, tarim sigortaciligina göre kat ve kat daha fazla olup mevcut durum itibariyla 3 milyar liradir. Simdi ise tarafimiza gelen ihbarlarin yaklasik yüzde 80'ini olusturan hafif hasarli konutlarimizin ödemelerini hizlandirmak için DASK tarihinde bir ilk olarak yeni uygulama baslatiyoruz. Bu uygulamayla e-devlet üzerinden kolayca alabilecekleri hasar belgelerini DASK'a web sitesi üzerinden ileten sigortalilarimiza 72 saat içinde hasar ödemeleri gerçeklestirilecektir.

Deprem sürecinde is kaybina ugrayan vatandaslarimizin da haklarini gözetiyoruz. Sigortalilarimizin çalisma hayatindan uzak kalabilecegi bu geçici dönemde, bölgesel kriz sebepli Kisa Çalisma Ödenegi basvurularinin kabulüne basladik ve is akdi feshini yasakladik. Ayrica olaganüstü hal ilan edilen illerde Kisa Çalisma Ödenegi sartlarini saglayamayan kisilere ise nakdi ücret destegi verecegiz."

Nebati, esnaf ve kadin kooperatiflerine önemli destekler sagladiklarini, prefabrik yapi ve konteynerlerdeki KDV'yi ise yüzde 1'e düsürdüklerini hatirlatti.

Birilerinin düne kadar kentsel dönüsüme engel oldugunu belirten Nebati, konusmasina söyle tamamladi:

"Bugün de yine milletimizin menfaatlerini hiç düsünmeden, enerjisini masalarin etrafinda siyasi ikbal hesaplari ve hirslari için harciyor, türlü çarpitmalardan medet ummakta hala israr ediyorlar. Yakinda muhalefetten emekliye ayrilacak olanlar, neler yaptigimizi takip bile etmeden, sanki hiçbir adim atilmamis gibi 'vergisel kolayliklar saglayin' diye demeçler veriyor. Kamerayi her gördüklerinde dogruyu egri, egriyi de dogruymus gibi göstermek için adeta yaris içindeler. Ancak tamamen bosuna ugrasiyorlar. Bizim milletimiz kimin ne oldugunu, nerede durdugunu, neyin pesinde oldugunu çok iyi bilir. Bizim anlayisimizda halka hizmet hakka hizmettir. Bizim için her kosulda öncelik milletimizin çikarlari ve ihtiyaçlaridir."

Toplantiya Malatya Valisi Hulusi Sahin, Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalik, Bülent Tüfenkci ve Ahmet Çakir da katildi.