Hatay'da 158 konteyner kentte 47 bin 772 depremzede aile misafir ediliyorLale Köklü Karagöz,Hakan Can Sahin- Vali Mustafa Masatli: - "Konteyner kent yapimi için 5 alanin daha proje çalismalari devam ediyor. Tüm çalismalar tamamlandiginda 221 konteyner kent alaninda ulasacagimiz nihai konteyner sayimiz 77 bin olacak"

Hatay'da 158 konteyner kentte 47 bin 772 depremzede aile misafir ediliyorLale Köklü Karagöz,Hakan Can Sahin- Vali Mustafa Masatli:
- "Konteyner kent yapimi için 5 alanin daha proje çalismalari devam ediyor. Tüm çalismalar tamamlandiginda 221 konteyner kent alaninda ulasacagimiz nihai konteyner sayimiz 77 bin olacak"

HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ/HAKAN CAN SAHIN - Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde çok sayida evin yikilmasi veya agir hasar almasi sonrasi Hatay'da 158 farkli noktaya yapilan konteyner kentlerde 47 bin 772 aile konakliyor.

Hatay Valisi Mustafa Masatli, AA muhabirine, 6 Subat ve devaminda 20 Subat'ta yasanan depremler sonrasi ortaya çikan sorunlardan birinin de barinma oldugunu söyledi.

Bu sorunun çözümü için çadir dagitimi ve çadir kentlerin kurularak vatandasa çare olmaya çalisildigini belirten Masatli, bu sürecin ardindan da bir ailenin yasayabilecegi, tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek donanimla insa edilen konteyner kentlerin kurulmaya basladigini hatirlatti.

Il genelinde açik olan ve insaati devam eden 216 konteyner kent alani oldugunu aktaran Masatli, söyle konustu:

"Oturuma açik olan 158 konteyner kentimizde 47 bin 772 ailemizi misafir etmekteyiz. Konteyner kent yapimi için 5 alanin daha proje çalismalari devam ediyor. Tüm çalismalar tamamlandiginda 221 konteyner kent alaninda ulasacagimiz nihai konteyner sayimiz 77 bin olacak. Vatandaslarimiza sicaklarda konforlu yasam alani sunmak için konteynerlerimize klima dagitimi yapiyoruz. Bu zamana kadar 1293'ü sehit yakinlarimiz, gazilerimiz ve engelli bireylerimiz, 34 bin 745'i konteyner kent olmak üzere toplamda 36 bin 38 klima dagitilmis olup 13 bin 606 klimanin da planlamasi yapilmis ve sevkiyati bekleniyor. Sevkiyati tamamlanan klimalarin da vatandaslarimiza dagitimi ve montaji vakit kaybedilmeden gerçeklestirilecek."

Masatli, klimaya ek olarak 33 bin 124 vantilatörün de yaz mevsimi baslangicindan beri vatandaslara dagitildigini aktardi.

Her konteynere aile-birey sayisina göre battaniye, yatak ve nevresim takimi tahsisi yapildigini da ifade eden Masatli, yine kis mevsiminde kullanilmak üzere radyatör dagitimlarinin da gerçeklestirildigini belirtti.

Vali Masatli, hali, buzdolabi, ocak, kiyafet dolabi, mutfak ve temizlik setleri, kanepe, ranzanin da konteynerlere yerlestirildigini anlatarak, buralarda güvenlik, saglik, egitim ve psikososyal destek hizmetlerinin de sunuldugunu söyledi.

- Kalici konutlarin ilk etaplari kasim, aralik itibariyla teslim edilecek

Masatli, bu yasam alanlarindan sonraki asamanin ise vatandaslari kalici konutlarina biran önce yerlestirmek oldugunu belirterek, "TOKI projeleri kapsaminda ihalesi yapilan ve ihale asamasinda olan kalici konut sayisi 32 bin 609'dur. Toplam planlanan kalici konut sayisi ise 73 bin 712'dir. Kalici konutlarin ilk etaplarinin kasim, aralik itibariyla sahiplerine teslim edilecegini ön görmekteyiz. Tüm kurum ve birimlerimizle vatandaslarimizin huzuru, güveni ve mutlulugu için her daim sahadayiz ve çalisiyoruz. Bu süreci, devletimiz ve milletimiz el ele verip atlatacagiz insallah." diye konustu.

- Konteyner kent sakinleri sunulan imkanlardan memnun

Samandag ilçesindeki Gastronomi Konteyner Kenti'nde konaklayan 60 yasindaki Hilal Kurtdere depremde evini kaybettigini, yaklasik 2 hafta önce de buradaki konteynere esi ve ogluyla yerlestiklerini anlatti.

Kurtdere, evinden kurtardigi çiçeklerle donattigi konteynerinde kendini evinde gibi hissettigini belirterek, "Buraya adapte olup, sevip, benimseyip kalabilmek için çiçeklerimi burada görmem gerekiyor. Konteynerimden çok memnunum, esyalarimiz, klimamiz var çok sükür, sag olsun devletimiz bunlara el atti. Rahat uyuyoruz. Buradaki yönetimden de çok memnunuz. Hepsi çok iyi insanlar, çok iyi ilgileniyorlar." degerlendirmesinde bulundu.

Konteyner kent sakinlerinden 53 yasindaki Selma Sagaltici da 3 çocuguyla kaldigi konteynerde çok huzurlu oldugunu söyledi.

Konteynerde her türlü ihtiyaçlarinin bulundugunu belirten Sagaltici, "Burada çok iyiyiz, memnunuz. Özellikle klimalar takildigindan beri çok rahatiz." dedi.