Güney Kore ve Iran disisleri bakanlari, Iran'in dondurulmus mal varligini görüstüEcem Sahinli Ögüç

Güney Kore ve Iran disisleri bakanlari, Iran'in dondurulmus mal varligini görüstüEcem Sahinli Ögüç

ANKARA (AA) - Güney Kore Disisleri Bakani Park Jin, Iranli mevkidasi Hüseyin Emir Abdullahiyan'la Iran'in dondurulmus mal varligi üzerindeki blokenin kaldirilmasi ve Tahran'a transfer edilmesini görüstü.

Güney Kore Disisleri Bakanligi resmi internet sitesinde yayimlanan basin açiklamasina göre, Park, Iranli mevkidasi Abdullahiyan'la telefon görüsmesi yapti.

Park, Abdullahiyan'a, Güney Kore'nin dondurulmus Iran mal varliginin Tahran'a transfer edilmesi için her türlü çabayi sarf ettigini aktardi.

Söz konusu mal varliginin Iran halkina ait oldugunun altini çizen Park, sorunun bir an önce çözülmesi için ilgili ülkelerle temas halinde olduklarini belirtti.

Iki bakan ikili iliskilerin gelistirilmesi konusunda da mutabik kaldi.

ABD ve Iran'in, ABD'de tutuklanan birkaç Iran vatandasiyla Iran'da tutuklu 5 ABD vatandasinin takasi ve Iran'in Güney Kore'deki yaklasik 6 milyar dolarlik bloke edilen petrol gelirine erisimi konusunda anlastigi belirtilmisti.

Iran'in Güney Kore'deki yaklasik 6 milyar dolarlik varliginin Katar Merkez Bankasindaki bir hesaba aktarilacagi ifade edilmisti.

Iran'in yari resmi haber ajansi Tesnim, döviz kaynaklarinin tamami Katar'daki bir hesaba aktarilana kadar, hapisten çikarilarak ev hapsine alinan Amerikali mahkumlarin serbest birakilmayacagini duyurmustu.