Israil’de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" gösterileri yapiliyorEnes Canli- Ülke genelinde eylemlerini sürdüren göstericiler, bazi kentlerde ana yollari ve Hayfa'da liman girisini kapatti - Polis, Yüksek Mahkeme'nin önündeki eylemde 5 kisiyi gözaltina aldi

Israil’de Netanyahu hükümetine karsi "sivil itaatsizlik günü" gösterileri yapiliyorEnes Canli- Ülke genelinde eylemlerini sürdüren göstericiler, bazi kentlerde ana yollari ve Hayfa'da liman girisini kapatti
- Polis, Yüksek Mahkeme'nin önündeki eylemde 5 kisiyi gözaltina aldi

TEL AVIV (AA) - Israil'de Binyamin Netanyahu hükümetinin, yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemelerine karsi "sivil itaatsizlik günü" kapsaminda, ülke genelinde kitlesel protestolar gerçeklestiriliyor.

Hükümet, tartismali yargi düzenlemesini Meclis'ten geçirme noktasinda adim adim ilerlerken, bunu "yargiya müdahale" olarak degerlendiren gruplarin ülke genelinde 10 haftayi geride birakan eylemleri giderek artiyor.

Göstericiler, daha önce çagrilari yapilan bugünkü eylem çerçevesinde; gruplar halinde, basta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde ana arterlerde ve kent meydanlarinda Israil bayraklari ile çesitli afis ve pankartlarla toplanmaya basladi.

Tel Aviv’deki göstericiler, “Demokrasi” sloganlari atarak yürüyüs yaparken, Bati Kudüs'teki bir grup eylemci, Israil Yüksek Mahkemesinin önündeki "yürüyüs yolunu" pembe ve kirmizi seritle boyadi.

Grup adina yapilan açiklamada, yolun boyanmasinda kolay silinebilecek bir boya kullanildigi, kamu malina zarar verme amaci tasinmadigi belirtilerek, "kirmizi ve pembe renkleri bir arada kullanarak, bagimsiz bir yargi ile ifade özgürlügü ve yaraticiligin iç içe oldugunu vurguladik" denildi.

Israil polisi, Yüksek Mahkeme'nin önündeki yolun boyanmasiyla ilgili 5 kisinin gözaltina alindigini bildirdi.

- Hayfa Limani'nin girisi kapatildi

Ülke genelinde yayilan eylemler, denizde de gerçeklestiriliyor.

Hayfa sahilinde bir grup gösterici, yat ve teknelerle, buraya yanasacak gemileri engellemek için limanin önünü kapatti.

Yerel basinda, eylemin Israil Donanmasi'ndan emekli bir grup tarafindan düzenlendigi ve "Bir diktatörlüge hizmet etmeyecegiz" yazili pankart asildigi fotograflar paylasildi.

Baska bir grup gösterici ise Israil'in sahil seridi boyunca uzanan otoyola inerek, araç trafigini engelledi.

Tel Aviv Üniversitesinin girisine dikenli teller çeken bir grup ögrenci de "Ifade özgürlügü ve akademik hürriyeti korumak için bariyer" yazili pankart açti.

Israil basininda, sahil kentlerinde ve Tel Aviv'de bazi ana arterlerin de göstericiler tarafindan kapatildigi fotograflar yer aldi.

- Yedek askerler Ultra Ortodoks mahallesinin girisini kapatti

Yerel basindaki baska bir haberde de yaklasik 200 Israilli yedek askerin, baskent Tel Aviv'de Ultra Ortodoks (Haredi) Yahudilerin yasadigi Beni Barak Mahallesi'nin girisini kapattigi belirtildi.

Habere göre göstericiler, zorunlu askerligin kadin ve erkekler için 3 yil yapildigi Israil'de, Ultra Ortodokslarin askerlik hizmetinden muaf olmasina tepki olarak, sembolik bir "askere alim" noktasi kurdu ve "Orduya gidin" sloganlari atti.

Basta Tel Aviv, Hayfa, Bati Kudüs ve Netanya gibi büyük kentler olmak üzere, ülke çapinda onlarca noktada gün boyu gösteriler gerçeklestirilecegi açiklandi.

- Israil'deki tartismali yargi düzenlemesi

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargi reformu” planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercii olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.

Israil'de Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi kitlesel protestolar, haftalardir devam ediyor.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.