Güney Kore, Japonya'nin tartismali adalarda yeniden hak iddiasini "siddetle" protesto ettiDilara Karatas

Güney Kore, Japonya'nin tartismali adalarda yeniden hak iddiasini "siddetle" protesto ettiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore, Japonya'nin yillik dis politika raporunda tartismali Dokdo/Takesima adalari üzerinde yeniden hak iddiasinda bulunmasini "siddetle" protesto etti.

Yonhap'in haberine göre, Japonya'nin her yil güncellenen ve ülkenin dis politikasinin ana hatlari hakkinda bilgilendiren Disisleri Bakanliginin "Diplomatik Bluebook 2023" raporu yayimlandi.

Raporda, Güney Kore'nin tartismali adalarda herhangi bir yasal dayanagi olmadan bölgede "yasa disi isgalini" sürdürdügü kaydedildi.

Güney Kore Disisleri Bakanligi Sözcüsü Lim Soo-suk, "Tarihsel, cografi ve uluslararasi hukuka göre egemen bölgemiz olan Dokdo üzerinde Japonya'nin yineledigi 'haksiz egemenlik' iddialarini siddetle protesto ettiklerini" söyledi.

Lim, Japonya'nin bu tür iddialari tekrarlamasinin Seul ve Tokyo arasinda gelecege yönelik bir iliskinin insasina katkida bulunmadigini "açikça kabul etmesi" gerektigini ifade etti.

Disisleri Bakanligi, Japonya'nin Seul Büyükelçi Yardimcisi Kumagai Naoki'yi bakanliga çagirarak konuya iliskin protestolarini iletti.

- Adaciklarin toplam alani 0,2 kilometrekare

Japonya, 22 Subat'ta, tartismali Dokdo/Takesima adalarinin "kendi toprak parçasi" oldugu tezlerini pekistirmek üzere düzenlenen törende "kararli diplomasi" mesaji vermisti.

Kabine Ofisi Üyesi ve Parlamenter Bakan Yardimcisi Nakano Hideyuki, törende "Güney Kore'nin zor kullanarak baslattigi Takesima'nin isgali temelsiz ve yasa disidir" ifadesini kullanarak sorunun çözümü için "kararli ve barisçil diplomatik çabalari sürdüreceklerini" söylemisti.

Tören, Japon Denizi (Dogru Denizi) kiyisindaki Simane Valiliginin "22 Subat Takesima Günü" ilani sonrasi eyalette 2006'dan beri her yil düzenleniyor.

Güney Kore'nin "Dokdo", Japonlarin ise "Takesima" olarak adlandirdigi toplam alani 0,2 kilometrekare olan adaciklar, iki ülke arasinda egemenlik tartismalarina konu oluyor.