GÜNCELLEME - ABD Senatosu'nun en yasli üyesine partisinden istifa çagrilariTugçenur Akgün- SENATÖR DIANNE FEINSTEIN'IN AÇIKLAMASI EKLENDI

GÜNCELLEME - ABD Senatosu'nun en yasli üyesine partisinden istifa çagrilariTugçenur Akgün- SENATÖR DIANNE FEINSTEIN'IN AÇIKLAMASI EKLENDI

NEW YORK (AA) - ABD'de hastaliklarla mücadele ettigi için uzun süredir Senato'daki oturumlara katilamayan 89 yasindaki Demokrat milletvekili Dianne Feinstein'a kendi partisinden milletvekilleri istifa çagrilari yapmaya basladi.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Ro Khanna, Twitter'dan yaptigi paylasimda, "Senatör Feinstein'in istifa etme zamani geldi. Ülkeyi kisisel bagliligimizin önüne koymaliyiz." ifadesini kullandi.

Feinstein'in ömür boyu ülkeye hizmet etmesine ragmen artik görevlerini yerine getiremediginin asikar oldugunu ifade eden Khanna, "(Bu duruma) Sesimizi çikarmamak, halkin seçilmis temsilcileri olarak güvenilirligimizi baltalar." degerlendirmesinde bulundu.

Temsilciler Meclisinden bir diger Demokrat milletvekili Dean Phillips de Khanna'nin paylasimini alintilayarak, kendisine katildigini aktardi.

Phillips, "Senatör Feinstein, ülkemize katkilari ölçülemez derecede olaganüstü bir Amerikali. Ancak artik Senato'da kalmanin hem kendisi için hem de buna sessiz kalmayi tercih edenler için bir görev ihmali olduguna inaniyorum." dedi.

- Feinstein görevine devam edecegini açikladi

Senatör Feinstein, konuya iliskin internet sitesinden yazili açiklama yapti.

Kendisine zona teshisi kondugunda mart sonuna kadar görevine geri dönmeyi umdugunu ifade eden Feinstein, hastaligiyla ilgili devam eden komplikasyonlar nedeniyle Washington'a dönüsünün ertelendigini kaydetti.

Feinstein, istifa çagrilarina, "Saglik ekibim seyahat etmemin güvenli oldugunu söyleyince mümkün olan en kisa sürede geri dönmeyi planliyorum. Bu sürede isime bagli kalmaya devam edecegim ve San Francisco'da evden çalismaya devam edecegim." yanitini verdi.

Senato'da bulunmamasinin Yargi Komitesi'nin çalismalarini aksattiginin farkinda oldugunu belirten Feinstein, bu nedenle Senato Çogunluk Lideri Chuck Schumer'den baska bir Demokrat senatörün bu görevde geçici olarak yer almasina izin vermesini istedigini aktardi.

Feinstein'in yerine baska bir senatörün geçmesi için Senato'nun bunu oybirligiyle onaylamasi ya da en az 60 senatörün buna onay vermesi gerekiyor. Gelecek hafta Schumer'in bu konuyu Kongre'de gündeme getirmesi bekleniyor.

- Senatörlerin yoklugu Kongre'deki dengeleri etkiliyor

1992'den beri görevde olan ve Senato'nun en yasli üyesi olan Feinstein, bu dönem görev süresi doldugunda (2024) tekrar aday olmayip emekli olacagini açiklamisti. Zona hastaligiyla mücadele eden Feinstein, ayni zamanda ABD Senatosunda en uzun süre görev yapan kadin senatör.

Feinstein'in yani sira milletvekili John Fetterman'in klinik depresyon tedavisi gördügü için oturumlara katilamamasi, Senato'da halihazirda az farkla çogunlukta olan Demokratlari zor duruma sokabilecegi endiselerine neden olmustu.

Demokrat Senatörlerin yoklugunun, Cumhuriyetçilerin gündeme getirecegi yasa tasarilari karsisinda Demokratlari dezavantajli konuma getirebilme potansiyeline sahip oldugu belirtiliyordu. Senato Yargi Komitesinde yer alan Feinstein'in olmamasi nedeniyle birkaç oylama ertelenmek zorunda kalmisti.

Diger taraftan Senatonun Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell (81) de kaldigi otelde düsünce hastanede tedavi altina alinmisti. Tedavisi biten McConnell, yakin zamanda Senato'ya dönmeyi umdugunu bildirmisti.

Fetterman ise 17 Nisan'da Senato'da görevinin basina geçmeyi planladigini açiklamisti.