Fransa Çalisma Bakani, bakanlara "Gerekli olmadikça ortalikta görünmeyin" talimati verildigini söyledi:Alaattin Dogru- "Yalnizca gerektiginde halkin arasina çikmamiz istendi"

Fransa Çalisma Bakani, bakanlara "Gerekli olmadikça ortalikta görünmeyin" talimati verildigini söyledi:Alaattin Dogru- "Yalnizca gerektiginde halkin arasina çikmamiz istendi"

ANKARA (AA) - Tartismali emeklilik reformu karsiti protestolarin siddetlendigi Fransa'da Çalisma Bakani Olivier Dussopt, bakanlara "gerekli olmadikça ortalikta görünmemeleri" talimatinin verildigini söyledi.

Dussopt, Fransiz kamu radyosu France Inter'e emeklilik reformu karsiti gösterilere iliskin açiklama yapti.

Güvenlik güçlerinin yogun sekilde sokaklarda organize oldugunu belirten Dussopt, "gerekli olmadikça ortalikta görünmemeleri talimati" aldiklarini dile getirdi.

"Yalnizca gerektiginde halkin arasina çikmamiz istendi." ifadesini kullanan Fransiz Bakan, kolluk kuvvetlerinin görev yapmasina öncelik verildigini kaydetti.

Talimatin Cumhurbaskani Emmanuel Macron'dan mi ya da Basbakan Elisabeth Borne'dan mi geldigine iliskin yorum yapmayan Dussopt, polisin siddet eylemleriyle saatlerce mücadele etmekten tükenme asamasina geldigini anlatti.

Dussopt, hükümetin Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa'nin bir maddesine dayanarak emeklilik reformunu geçirme kararina tepki gösteren muhalefeti elestirerek, bu maddenin daha önceki hükümetlerce de devreye alindigini söyledi.

Yasa tasarisinin sendikalarla dört aylik istisare ve Parlamentoda 175 saat tartisildiktan sonra kabul edildigini belirten Fransiz Bakan, "Böyle bir reformla Rus ruleti oynamiyoruz. Ulusal Mecliste oylamaya sunmak için her seyi yaptik. Bu, madde (49/3) tarihimizde 100 kez kullanildi." dedi.

Fransa'da hükümetin emeklilik yasini 2 yil yükselten yasa tasarisini oylama yapmadan Meclisten geçirme karari üzerine 16 Mart'ta patlak veren gösteriler devam ediyor. Gösterilere sert müdahale eden polis ile göstericiler arasinda ülkenin birçok noktasinda siddet olaylari yasaniyor.

Önceki gün ülke genelindeki gösterilerde 457 kisi gözaltina alinmisti.