Finlandiya Disisleri Bakani Haavisto, üçüncü defa cumhurbaskani adayi olacakMurat Temizer

Finlandiya Disisleri Bakani Haavisto, üçüncü defa cumhurbaskani adayi olacakMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto, gelecek yil yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinde aday olacagini söyledi.

Haavisto, düzenledigi basin toplantisinda, iki dönemdir görev yapan mevcut Cumhurbaskani Sauli Niinistö'nün üçüncü defa aday olamayacagini ve kendisinin gelecek yil yapilacak seçimlerde aday olacagini belirtti.

"Finlandiya'nin Yesilleri" olarak bilinen Yesil Birligi Partisinin üyesi olan Haavisto, daha önce 2012 ve 2018'de cumhurbaskani adayi olmus ancak yarisi Niinistö kazanmisti.

Haavisto, "Son zamanlarda çok farkli geçmislere sahip birçok Finlandiyali benimle temasa geçerek önümüzdeki ocak ayinda yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinde aday olmam için çagrida bulundu." ifadesini kullandi.

Finlandiya'nin Helsingin Sanomat gazetesinde 22 Mayis'ta yayimlanan bir ankete göre, Finlandiya'nin yüzde 36'si, Haavisto'nun cumhurbaskani olmasini isterken, Haavisto'yu yüzde 31 ile Finlandiya Merkez Bankasi Baskani Olli Rehn izledi.

Haavisto'nun, parçasi oldugu merkez sol hükümetin, nisandaki parlamento seçimlerini kaybetmesinin ardindan bu ayin sonunda disisleri bakanligi görevinden istifa etmesi bekleniyor.

Finlandiya'da cumhurbaskanligi seçimlerinin ilk turu gelecek yil 28 Ocak'ta yapilacak. Adaylardan hiçbiri oylarin yüzde 50'sinden fazlasini alamazsa, ilk iki siradaki adaylar arasinda subatta seçimlerin ikinci tur oylamasi yapilacak.