Filipinler: Erisime izin verilen yeni üsler yalnizca savunma amaciyla kullanilacakIbrahim Hakki Çetinkaya

Filipinler: Erisime izin verilen yeni üsler yalnizca savunma amaciyla kullanilacakIbrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - Filipinler Devlet Baskani Ferdinand Marcos Jr, Genisletilmis Savunma Isbirligi Anlasmasi'na (EDCA) iliskin, ABD askerlerinin konuslanmasi için duyurulan 4 yeni üs hakkinda endiselerin yersiz oldugunu ve kimsenin kendilerine saldirmadikça üslerin saldiri için kullanilmayacagini söyledi.

Rappler’in haberine göre, Marcos, EDCA kapsaminda ABD askerlerinin konuslanmasi için erisime izin verilen 4 yeni üsle ilgili Çin’in endiselerine yönelik açiklamalarda bulundu.

Marcos, “Bize saldirmayacaklarsa o zaman bizim de onlara saldiracagimiz hakkinda bir endise yersiz. Bizim yaptigimiz sey, sadece cumhuriyetimizi ve topraklarimizi korumaktir.” ifadesini kullandi.

- ABD'nin Filipinler'de 5 askeri üsse erisimi bulunuyor

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning, 4 ve 6 Nisan’da gerçeklestirdigi iki ayri basin toplantisindaki açiklamalarinda, ABD’nin bölgedeki politikalarini elestirerek, "bencilce ve faydasiz" olarak nitelendirmisti.

Ning, ABD’nin bu politikalarinin bölgedeki barisi tehlikeye atmaktan, istikrarsizligi körüklemekten ve tansiyonu artirmaktan baska bir seye neden olmadigini vurgulamisti.

Filipinler, iki ülke arasinda 2014'te imzalanan EDCA kapsaminda Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde artan etkisine karsi koymak amaciyla 2 Subat'ta ABD'nin ülkedeki 4 üsse daha erisimine izin vermisti.

ABD'nin EDCA kapsaminda Filipinler'de 5 askeri üsse erisimi bulunuyor.

- Güney Çin Denizi anlasmazligi

Güney Çin Denizi, kiyidas ülkelerin bagimsizliklarini kazandigi Ikinci Dünya Savasi sonrasindan bu yana bölge ülkeleri arasinda egemenlik ihtilaflarinin odaginda bulunuyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayimladigi haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasinda bulunurken, yer alti kaynaklari açisindan zengin bölgede Filipinler'in yani sira Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilafli adalarda üsler insa etmesine, askeri unsurlarinin yani sira sivil gemi filolariyla varlik göstermesine, bölge ülkelerinin yani sira ABD de karsi çikiyor.