Ezher Üniversitesinde okumak isteyen Gineli genç bisikletiyle 6 ülke astiFerdi Bayat- Misir'a ulasmak için yaklasik 5 bin kilometre pedal çeviren Muhammed Safii Bari: - "Ben Gine’den Çad’a kadar imkansizliklar içinde geldim. Kendi kendime; 'Allah bana Gine’den Çad’a kadar yardim etti, Çad’dan Misir’a kadar da yardim edecektir insallah' dedim" - "Bisikletime binerek Misir’a geldim ama bisikletim de olmasaydi buraya yürüyerek gelirdim"

Ezher Üniversitesinde okumak isteyen Gineli genç bisikletiyle 6 ülke astiFerdi Bayat- Misir'a ulasmak için yaklasik 5 bin kilometre pedal çeviren Muhammed Safii Bari:
- "Ben Gine’den Çad’a kadar imkansizliklar içinde geldim. Kendi kendime; 'Allah bana Gine’den Çad’a kadar yardim etti, Çad’dan Misir’a kadar da yardim edecektir insallah' dedim"
- "Bisikletime binerek Misir’a geldim ama bisikletim de olmasaydi buraya yürüyerek gelirdim"

KAHIRE (AA) – FERDI BAYAT - Misir’in baskenti Kahire’deki köklü Ezher Üniversitesinde egitim görmek isteyen Gineli Muhammed Safii Bari, hayalini gerçeklestirmek ugruna bisikletiyle yaklasik 5 bin kilometre yol katetti.

Bati Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti’nin baskenti Konakri’den 17 Mayis'ta bisikletiyle Misir’a dogru macera dolu bir yolculuga çikan 25 yasindaki Bari, yasadiklarini AA muhabirine anlatti.

Evli ve bir kiz çocugu babasi Bari, Ezher’de okuma hayalinin Misirli alim Seyh Muhammed Mutevelli es-Seravi’nin videolarini izlemesiyle basladigini söyledi.

"Seyh Seravi’nin Kur’an-i Kerim okuyusunu, Hadis-i Seriflerin tefsirini anlatisini ve insanlari Allah’in dinine (Islam) davet edisini izlemeyi seviyordum. Bundan dolayi Misir’a ilim talep etmek için gelmek istedim." diyen Bari, Gine'den basladigi yolculugunda Mali, Burkina Faso, Togo, Benin ve Nijer'den geçerek Çad’a kadar yaklasik 5 bin kilometre pedal çevirdigini belirtti.

Bisiklet üstündeki yolculugu esnasinda türlü zorluklarla karsilastigini kaydeden Gineli genç, "Orman ve daglarda uyuyordum. Bisikletimin çalinma ihtimalinden korktugum için de bisikletime yaslanarak uyurdum. Günde bazen bir, en fazla iki ögün yemek yiyordum. Yikanmak için su bulamiyordum." dedi.

- Togo’da 9 gün gözaltinda tutuldu

Bari, Togo’ya ulastiginda güvenlik güçleri tarafindan gözaltina alinarak sorguya çekildigini söyledi.

"Bana birçok soru sordular. Hepsine cevap verdim ama ikna olmak istemediler." diyen Bari, 9 gün sonra serbest birakildigini ve oradan Benin’e geçtigini dile getirdi.

Benin'de ise sadece yiyecek sikintisi çektigini belirten Bari, yolda kuru ekmek ve suyun yani sira bulabilirse ormandaki agaçlardan topladigi meyveleri yiyerek karnini doyurmaya çalistigini aktardi.

- Sudan’daki çatismalardan dolayi rotasini degistirmek zorunda kaldi

Gine’den Çad’a kadar binlerce kilometrelik yolu bisikletiyle yaklasik 2 ayda geçen Bari, Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasindaki çatismalar yüzünden rotasini degistirmek zorunda kaldigini kaydetti.

Çad’da iki hafta kaldiktan sonra Sudan’a gitmeyi planladigini, aslinda Sudan’daki çatismalardan korkmadigini söyleyen Bari, "Ben Gine’den Çad’a kadar imkansizliklar içinde geldim. Kendi kendime ‘Allah bana Gine’den Çad’a kadar yardim etti. Çad’dan Misir’a kadar da yardim edecektir insallah` dedim." ifadelerini kullandi.

Bari, Sudan’a gitmeye karar verdiginde Çad’da tanistigi bir gazetecinin buna müsaade etmedigini ve bir hayirseverin kendisine Misir’a uçak bileti aldigini ifade etti.

- "Bisikletim olmasaydi yürüyerek gelirdim"

Hayalleri için esi ve kizini ülkesinde birakarak iki teker üstünde zorlu bir yolculuga çikan Gineli genç, yaklasik 4 ayin sonunda amacina ulasmanin mutlulugunu yasiyor.

Bari, "Misir’a selametle vardim. Gerekli evraklari hazirlayarak Ezher’e gidip basvurumu yaptim. Ezher beni kabul etti. Bisikletime binerek Misir’a geldim ama bisikletim de olmasaydi buraya yürüyerek gelirdim." diye konustu.