Etiyopya'da ordu ve Amhara milisleri arasindaki çatismalar alevlendiTufan Aktas

Etiyopya'da ordu ve Amhara milisleri arasindaki çatismalar alevlendiTufan Aktas

ISTANBUL (AA) - Etiyopya'nin Amhara eyaletinde silah birakmayan milisler ile ordu arasinda siddetli çatismalar yasaniyor.

Ülkenin kuzeyindeki Tigray Halk Kurtulus Cephesine (TPLF) karsi geçen yil verilen savasta orduya destek olan "Fano" milisleri, silah birakmak istemedigi için aylardir orduyla çatisiyor.

Amhara'nin çok sayida kentinde güvenlik güçlerine saldirilar düzenleyen milisler, son olarak eyaletin tarihi Gondar kentine girmeye çalisti.

Etiyopya Savunma Bakanligi, Facebook'tan yaptigi açiklamada, Gondar'a düzenlenen saldirinin püskürtüldügünü ve 50 milisin öldürüldügünü belirtti.

Açiklamada, öldürülenlerin arasinda milis liderlerinin de oldugu ifade edildi.

Öte yandan, her yil eyaletin Bahir Dar kentinde yapilan ve bu yil ekimde yapilmasi planlanan güvenlik forumu "Tana Forum" çatismalar nedeniyle ertelendi.

- Etiyopya'daki çatismalar

Etiyopya'da federal hükümet, Kasim 2022'de Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) ile baris anlasmasi imzalamisti. Bölgedeki tüm örgütler, silahsizlanmayi kabul ederken Amhara merkezli "Fano" adini tasiyan milis grup, orduyla çatismaya baslamisti.

Federal hükümet, Amhara bölgesinde orduyla yerel milisler arasindaki çatismalarin siddetlenmesi üzerine 4 Agustos'ta olaganüstü hal ilan etmis, 7 Agustos'ta ise Amhara'daki bazi bölgelerde kontrolün kaybedildigini açiklamisti.

Afrika Birligi (AfB) ise 16 Agustos'ta ordu birlikleriyle isyancilar arasindaki çatismalarin durdurulmasi çagrisi yapmisti.