AB’den Cezayir’e Ukrayna’daki savasi durdurma çabalarina katilma çagrisiEsat Firat

AB’den Cezayir’e Ukrayna’daki savasi durdurma çabalarina katilma çagrisiEsat Firat

CEZAYIR (AA) – Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Cezayir’e Rusya tarafindan Ukrayna’da sürdürülen “haksiz savasin” durdurulmasi çabalarina katilma çagrisinda bulundu.

Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun ile baskent Cezayir’deki Muradiye Sarayi’nda bir araya gelen AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna’daki savasi, enerji, terörle mücadele ve Cezayir’in yurt disina kaçirilan mallarinin iade edilmesi konularini görüstü.

Borell, ikili görüsme sonrasi basina yaptigi açiklamada, Cezayir’e Ukrayna’da devam eden savasin durdurulmasi çabalarina destek çagrisinda bulunarak, sunlari söyledi:

“Ukrayna'daki savas sadece bir Avrupa çekismesi degil, uluslararasi hukuku ihlal eden bir saldiri olmasi hasebiyle tüm dünyaya meydan okumadir. Bu nedenle AB mümkün oldugunca Ukrayna'yi siyasi, askeri ve mali olarak desteklemektedir ve öyle kalacaktir. Cezayir'i de bu haksiz savasi durdurmak ve dünya üzerindeki ekonomik ve insani etkilerini hafifletmek için gösterilen çabalara katilmaya davet ediyorum.”

Borell, Cezayir’in enerji konusunda AB ile iyi bir ortakligi olduguna ve Cezayir’in dogal gaz ihracatinin yaklasik olarak yüzde 90’ininin Avrupa’ya gittigine dikkati çekerek, “Bu alanda (enerji) güvenilir bir ortak oldugu için Cezayir'e güvenebiliriz. Zor zamanlardan geçen Cezayir ile bu ortakligi gelecekte yenilenebilir enerjiler alaninda güçlendirmek istiyoruz.” dedi.

Cezayir’in terörle mücadelede de AB’nin önemli ortaklarindan biri oldugunu belirten Borell, “Cezayir'in bu alandaki uzun deneyimi göz önüne alindiginda, AB, Sahel bölgesinde terörle mücadeleye devam etme çabalarini koordine etme noktasinda da Cezayir'e güveniyor.” ifadelerini kullandi.

Borell, Cezayir makamlariyla güvenlik meselelerine iliskin diyalogun en üst düzeyde tartisilmasi konusunda mutabakata varildigini söyleyerek, bu çerçevede yil sonu öncesi Cezayir ile bir toplantinin yapilacagina isaret etti.

Eski Cumhurbaskani Abdülaziz Buteflika döneminde Cezayir’in yurt disina kaçirilan mallarina iliskin ise Borell, AB’nin bu mallarin iadesi için Cezayir ile isbirligi yapma çabalarini iki katina çikaracagini vurguladi.

Pazar aksami Cezayir’e gelen Borrell, Basbakan Eymen Bin Abdurrahman tarafindan karsilanmisti.

Borrell, sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, Bin Abdurrahman ile gerçeklestirdigi görüsmeyi “çok önemli” olarak nitelemisti.

AB-Cezayir ortakliginin güçlendirilmesine isaret eden Borrell, “Enerji, ticaret, bölgesel güvenlik, iklim ve çevre dahil olmak üzere birçok alanda büyük potansiyele sahip olan ortakligimizi güçlendirme, görüsmemizin merkezinde yer aldi." ifadelerini kullanmisti.