Erzurum'da "Evde ayir, bize getir" uygulamasiyla tonlarca atigin geri dönüsümü saglandiHilmi Tunahan Karakaya

Erzurum'da "Evde ayir, bize getir" uygulamasiyla tonlarca atigin geri dönüsümü saglandiHilmi Tunahan Karakaya

ERZURUM (AA) - Erzurum'da "Sifir Atik Belgeli" Yakutiye Belediyesince geçen yil baslatilan "Evde ayir, bize getir" uygulamasiyla, kagit, plastik, metal, ilaç, yag, pil, lastik ve tekstil malzemelerinden olusan tonlarca atigin geri dönüsümü saglandi.

Yakutiye Belediyesince "5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftasi" kapsaminda, Sükrüpasa Mahallesi'ndeki 1. Sinif Atik Getirme Merkezi'nde "Evde ayir, bize getir" etkinligi gerçeklestirildi.

Etkinlik kapsaminda, Raif Azak Imam Hatip Ortaokulu ve Ziyaeddin Fahri Findikoglu Imam Hatip Ortaokulu'nda egitim gören ögrenciler evlerinden topladiklari atik malzemeleri tesise getirdi. Yakutiye Belediyesinin maskotlari "Yakutcan" ve "Mirmir", etkinlige katilan çocuklara çesitli hediyeler verdi.

Yakutiye Belediye Baskani Mahmut Uçar, etkinlikte yaptigi konusmada, Türkiye Belediyeler Birligince 2020'de düzenlenen "Sifir Atik Fikir Proje" yarismasinda "Atik Azaltimi’" dalinda aldiklari birincilik ödülünün, sifir atik noktasinda yapmis olduklari çalismalari taçlandirdigini söyledi.

Dogu Anadolu Bölgesi'nde ise "Sifir Atik Belgeli Belediye" unvanini aldiklarina dikkati çeken Uçar, "Bu çerçevede gençlerimizi, çocuklarimizi ve vatandaslarimizi bu konuda egitmek farkindalik olusturmak ve sifir atik gönüllüsü olmaya davet etmek en birinci vazifemiz. Bunun disinda 1. Sinif Atik getirme Merkezinin açilmasi, 1 kompost ünitesi, 24 Mobil Atik Getirme Merkezi, 150 geri dönüsüm kumbarasi, 250 tekstil atigi toplama kutusu, 2 atik toplama araci ve 50 atik ilaç toplama kutusu ile sehrimizde sifir atik noktasinda hizmetlerimizi fiziki olarak yürütmekteyiz." dedi.

Ilçede yer alan hastane, üniversite, kamu kurum ve kuruluslari, ilk ve orta dereceli okullar, banka subeleri ve vatandaslarin ayri ayri biriktirdikleri 14 türü atik yönetim planina dahil edildigini dile getiren Uçar, sunlari kaydetti:

"Yakutiye Belediyesi olarak geçen yil bu tarihlerde açilisini yaptigimiz bu tesiste toplanarak geri dönüsüme kazandirmis oldugumuz 60 ton atik kagit, 12 ton plastik, 9 ton metal, 2 ton atik ilaç, 3000 litre atik yag, 1 ton atik pil, 11 ton ömrünü tamamlamis lastik,1 ton elektronik esya ve 10 tonun üzerinde tekstil atigi bu tesisimizde toplayarak bertaraf tesislerine gönderip geri dönüsümünü saglamis olduk."

Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Ceylan da radikal iklim degisikliklerinin pek çok global problemin kaynagi oldugunu belirterek, çöllesme, kuraklik, seller, orman yanginlari, ozon tabakasindaki incelmeler ve buzullarin erimesini buna örnek gösterdi.

Etkinlige katilan ögrencilerden Elif Dogan ise geri dönüsümün önemine deginerek, herkesi bu seferberlige katilmaya davet etti.

Ögrencilerin getirdikleri atik malzemeleri geri dönüsüm kutularina atmasiyla sona eren etkinlikte, çocuklara elma ikraminda bulunuldu.