Erzurum'da "Adli Yargida Bireysel Basvuru Ihlal Kararlari" görüsüldüIlhami Erkiliç,Talha Koca- Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan:- "Bireysel basvuru, hukuk alaninda ülkemizde gerçeklesen en büyük kazanimlardan biridir. Bu kazanima sahip çikmak sadece Anayasa Mahkemesinin degil tüm kurum ve kuruluslarin ortak görevidir"- Erzurum Valisi Okay Memis:- "Bugün 'sosyal medya' diye bir platform var. Sosyal medya ve internet ortaminda algi, gerçegin önüne geçti, çok zorlaniyoruz"

ERZURUM (AA) - Erzurum'da Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan'in katilimiyla "Adli Yargida Bireysel Basvuru Ihlal Kararlari ve Ihlalin Sonuçlarinin Ortadan Kaldirilmasi Bölge Toplantisi" düzenlendi.

Zühtü Arslan, Palandöken Dagi'ndaki bir otelde düzenlenen ve iki gün sürecek toplantida yaptigi konusmada, tarih boyunca farkli kitaplara, siirlere konu olan Erzurum'da, Anayasa Mahkemesi kararlarinin sonuçlarinin, subjektif ve objektif etkilerinin ele alindigi bölge toplantilarinin 5'incisini yapmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Toplantilarla yüksek yargi ve derece mahkemeleri ile bölge adliye ve idare mahkemelerinin baskan ile üyelerini bir araya getirme firsati bulduklarini ifade eden Arslan, "Bu toplantilarla özellikle bireysel basvuruda verilen kararlarin uygulanmasinin bir anlamda gözlemlenmesini yasamis, kontrol etmis ve kendimize ayna tutmus oluyor, eksiklerimizi görme ve degerlendirme firsati buluyoruz." dedi.

Arslan, bilinen ilk yazili kaynaklarda devletin temel gayesinin, adaleti saglayarak insanlarin huzur içinde bir arada yasamasina imkan olusturmak oldugunun vurgulandigini belirterek, sehirler ile ülkeleri yasanabilir ve kalici kilacak temel degerin adalet olduguna isaret etti.

- "Bireysel basvuru, ülkemizdeki en büyük kazanimlardan biridir"

Toplantiya katilanlara ve organizasyonda emegi geçenlere tesekkür eden Arslan, "Bireysel basvuru, hukuk alaninda ülkemizde gerçeklesen en büyük kazanimlardan biridir. Bu kazanima sahip çikmak sadece Anayasa Mahkemesinin degil tüm kurum ve kuruluslarin ortak görevidir." diye konustu.

Su ana kadar Anayasa Mahkemesinin pilot karar usulüyle sonuçlandirdigi basvurularin yalnizca birinde ihlal karari dogrultusunda yasal degisiklik yapildigini dile getiren Arslan, söyle devam etti:

"Umarim yeni yasama döneminde, ihlal kararlari dogrultusunda gerekli yasal degisiklikler süratle ele alinir ve yeni ihlallerin ortaya çikmasi önlenir. Anayasa Mahkemesi geçen ay verdigi ancak henüz yayimlanmamis olan iki kararda, kanundan kaynaklanan ihlallerin giderimi konusunda bir adim daha atmistir. Bu basvurularda, daha önce oldugu gibi, ihlale neden olan ve kanundan kaynaklanan yapisal sorunlarin giderilmesi için kanun koyucuya bildirimde bulunulmasina karar verilmistir. Bunun yaninda ayni basvurularda Anayasa’nin 152. Maddesi'ne göre somut norm denetimine gidilmesi veya Anayasa’nin 90. Maddesi'nin son fikrasinin uygulanmasi için yeniden yargilama yapilmasina da karar verilmistir. Böylece bireysel basvuruda hak ihlallerine neden olan kanun hükmünün en hizli sekilde hukuk aleminden kaldirilmasi amaçlanmistir."

- "Sosyal medya ve internet ortaminda algi gerçegin önüne geçti"

Erzurum Valisi Okay Memis ise misafirleri kadim sehirde agirlamaktan mutluluk duyduklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bugün 'sosyal medya' diye bir platform var. Sosyal medya ve internet ortaminda algi gerçegin önüne geçti, çok zorlaniyoruz. Bütün dünyada da hukuk daha sonra bu isin pesinden geliyor ama biz linci yemis oluyoruz. Öyle bir lince maruz kaliyoruz ki o alanda biz dogruyu anlatana kadar is isten geçmis oluyor. Biz kamu yöneticilerinin en çok zorlandigi bu alanda, hukuki düzenlemeyi mutlaka siz degerli hukuk adamlarinin saglayacagina inaniyoruz."

Konusmalarin ardindan "Anayasa Mahkemesi Kararlarinin Objektif Etkisi" oturumuyla devam eden toplantiya, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Avrupa Konseyi Türkiye Birim Baskani Könül Gasimova, Erzurum Cumhuriyet Bassavcisi Hüseyin Tuncel, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Baskani Mustafa Çetin ile çok sayida davetli katildi.