Enerji Bakani Bayraktar, Akkuyu NGS'nin ilk reaktörünün 29 Ekim 2024'te devreye alinacagini bildirdi:Fuat Kabakci,Gökçe Topbas,Sibel Morrow,Basak Erkalan- "Önümüzdeki yil insallah Cumhuriyetimizin 101'inci yili, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var" - "Muhtemeldir ki kasim ayinda ilkini yapacagimiz Türkiye-ABD Hükümetlerarasi Enerji ve Iklim Diyalogu Programi'na basliyoruz"

Enerji Bakani Bayraktar, Akkuyu NGS'nin ilk reaktörünün 29 Ekim 2024'te devreye alinacagini bildirdi:Fuat Kabakci,Gökçe Topbas,Sibel Morrow,Basak Erkalan- "Önümüzdeki yil insallah Cumhuriyetimizin 101'inci yili, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var"
- "Muhtemeldir ki kasim ayinda ilkini yapacagimiz Türkiye-ABD Hükümetlerarasi Enerji ve Iklim Diyalogu Programi'na basliyoruz"

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ilk reaktörünün devreye alinmasina iliskin, "Önümüzdeki yil insallah Cumhuriyetimizin 101'inci yili, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var." dedi.

Bakan Bayraktar, NTV'de Türkiye'nin enerji gündemine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün faaliyete geçmesine iliskin açiklamalarda bulunan Bayraktar, "Hedef tarihimiz var. Önümüzdeki yil insallah Cumhuriyetimizin 101'inci yili, '29 Ekim 2024' diye bir tarih hedefimiz var. Bunun için gece gündüz yaklasik 30 bine yakin çalisan, taseronlar, Rus sirketi yogun bir sekilde çalisiyor. Ümit ediyorum önümüzdeki yil bu hedefimizi gerçeklestirip, ilk reaktörü devreye alip buradan elektrik üreterek, ülkemize ilk nükleer elektrigi sunmus olacagiz, tedarik etmis olacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Çin ile müzakereleri anlasmaya dönüstürmek istiyoruz"

Bayraktar, gelecek 30 yilda 20 bin megavatin üzerinde nükleer enerji kapasitesinin devreye alinmasinin hedeflendiginin altini çizerek, Akkuyu'dan sonra Sinop ve Trakya'ya yapilmasi planlanan nükleer santralleri faaliyete geçirmeyi planladiklarina isaret etti.

Trakya'ya kurulmasi hedeflenen NGS'ye iliskin Çin ile yapilan müzakerelerde önemli asamalar kaydedildigini ve bazi noktalarda mutabik kalindigini aktaran Bayraktar, "Biz de bunu önümüzdeki birkaç yil içinde artik bir anlasmaya dönüstürmek istiyoruz. Sayet anlasamazsak da artik bizim Türkiye olarak farkli bir alternatife yönelmemiz gerekiyor çünkü günün sonunda benim o toplam 20 bin megavatlik nükleer güce ulasabilmem lazim." dedi.

- Türkiye-ABD Hükümetlerarasi Enerji ve Iklim Diyalogu Programi kasimda basliyor

ABD ile Türkiye'nin enerji alanindaki is birligi konularina deginen Bayraktar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in önceki ABD ziyaretleri sirasinda ABD'li yatirimcilar ve finans kuruluslarina Türkiye'nin gelecek 5 yil ve karbon nötr hedeflerini anlattiklarini animsatti.

Bayraktar, ABD'li yatirimcilardan ve finans çevrelerinden Türkiye'ye çok ciddi bir ilgi oldugunu belirterek, bu çevrelerin yakin zamanda Türkiye'de hem direk yatirimci hem de finansal destek saglayici olarak yer alacaklarini öngördüklerini dile getirdi.

Bayraktar, sunlari kaydetti:

"Bunun ötesinde yeni bir mekanizmayi hayata geçiriyoruz. Üzerinde uzun zamandir çalistigimiz bir konuydu. Muhtemeldir ki kasim ayinda ilkini yapacagimiz Türkiye-ABD Hükümetlerarasi Enerji ve Iklim Diyalogu Programi'na basliyoruz."

Söz konusu programi her yil yapmayi planladiklarini kaydeden Bayraktar, platform ile hükümetler ve sirketleri bir araya getireceklerini aktardi.

- Israil gazinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya tasinmasi için altyapi hazir

Bayraktar, Israil dogal gazinin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine tasinmasi konusunda görüsmelerin de devam ettigini belirterek, konunun detaylarini görüsmek üzere kasim ayinda Israil'e gitmeyi planladigini dile getirdi.

Türkiye'nin yakin zamanda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz tedarik anlasmalari imzaladigini animsatan Bayraktar, artik sadece gaz ticaretinde transit ülke degil tedarik ettigi gazin ihracatini yapan ve bunu yöneten bir ülke olmayi hedefledigini ifade etti.

Bayraktar, 20 bin kilometreye yakin üretim hatti, 180 bin kilometrelik dagitim sebekesi, kompresör istasyonlari, depolar ve gazlastirma tesisleriyle Türkiye'nin altyapisinin Israil gazi dahil farkli kaynaklardan Türkiye'ye gelmesi ve Türkiye'den de Avrupa'ya gitmesi için hazir oldugunu söyledi.

- Gabar sahasindan günlük petrol üretimi 18 bin varile yükseldi

Sakarya gaz sahasindan BOTAS'in sebekesine günlük 4 milyon metreküplük bir akisin oldugunu belirten Bayraktar, "Bizim ilk faz için hedef miktarimiz 10 milyon metreküp. Dolayisiyla 4 milyon metreküp insallah 10 milyona çikacak ilk etapta. Ikinci fazin gelisi ile birlikte önümüzdeki birkaç yil içerisinde 40 milyon metreküpe çikmis olacak." bilgisini paylasti.

Bayraktar, Gabar sahasinin dünya ölçeginde yapilan önemli kesiflerden biri olduguna dikkati çekerek, "Gabar'da bugün itibariye günlük 18 bin varilleri bulan bir üretim var. 2024 yili sonuna kadar 100 bin varile çikarmayi hedefliyoruz. Dolayisiyla Gabar, Sakarya ve insallah olacak baska kesiflerle Türkiye, özellikle petrol ve dogal gazdaki disa bagimliligini azaltmakla büyük bir hedef ortaya koyuyor." seklinde konustu.