Depremi hasarsiz atlatan Perre Antik Kenti'nde kazilar basladiIlyas Gün,Orhan Pehlül

Depremi hasarsiz atlatan Perre Antik Kenti'nde kazilar basladiIlyas Gün,Orhan Pehlül

ADIYAMAN (AA) - Kommagene Kralligi'nin bes büyük kentinden, Adiyaman'daki Perre Antik Kenti'nde ara verilen kazi çalismalari yeniden baslatildi.

Adiyaman Müze Müdürlügü Baskanligi ve Adiyaman Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Kahraman Yagiz'in bilimsel danismanliginda, Örenli Mahallesi'nde bulunan antik kentte 60 kisilik ekiple kazi çalismasi basladi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremleri hasarsiz atlatan, sur duvarlari, halen kullanilan çesmesi ve yaklasik 200 kaya mezarinin bulundugu Perre'nin turizme katki saglamasi hedefleniyor.

Adiyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, gazetecilere, Perre Antik Kenti'nin Kommagene Kralligi'nin 5 eyaletinden biri oldugunu söyledi.

Kommagene Kralligi'nin Adiyaman'in idari sinirlari içerisinde kalan bölümde 3 eyaletinin olduguna isaret eden Gelse, söyle konustu:

"Bunlardan bir tanesi Samosata, bugünkü ismiyle Samsat diye bildigimiz yerdir. Samsat eyaleti bugünkü Atatürk Baraj Gölü'nün sulari altinda kalmistir. Ikinci sehir Arsemia dedigimiz yazlik sehir. Üçüncü sehir de su an üzerinde bulundugumuz Perre Antik Kenti'dir. Bugünkü Adiyaman'in idari sinirlarinin disinda kalan Kommagene Kralligi'na ait iki eyaletimiz daha var. Bunlardan biri bugünkü Gaziantep il sinirlari içerisinde bulunan Zeugma, ikincisi ise Kahramanmaras sinirlari içerisinde kalan eyalettir.

Bu 5 eyaletten Perre Antik Kenti su an üzerinde bulundugumuz alanda kurulu bir sehirdi. Bu antik sehir milattan sonra 130 yilinda kurulmus bir sehirdir, bizim bugünkü tarihi kayitlarimiza göre böyle. Ancak burada yapilan kazilarla bu tarihi kayitlarin çok daha eskiye dogru dayandigi kanaatindeyiz."

Gelse, Perre Antik Kenti'nde 2020 yilinda ilk bilimsel kazilarin basladigina dikkati çekerek söyle devam etti:

"Bu sene 3. dönemini baslatiyoruz. Tabii Adiyaman'in da içerisinde bulundugu 11 ilin bulundugu bölgede çok büyük bir deprem yasadik. Bu deprem sonrasi bir taraftan yaralarimizi sararken bir taraftan da sehrin her alanda normal akisina dönmesi için gerekli çalismalarimiza hizla devam ediyoruz. Bu çalismalardan bir tanesi; Adiyaman'da turizmin hizla baslamasi için öncelikle turizm isletmeleri ve otelcilerimizle yaptigimiz birtakim görüsmelerin sonucunda yaklasik 3 hafta önce Adiyaman'da deprem bölgesinde turizm sezonunu ilk açan il olduk. Güney Kore'den, Amerika'dan, Italya'dan, Almanya ve Japonya'dan turistler Adiyaman'a gelmeye basladi."

Perre'nin önemini anlatan Gelse, antik kentin tarihiyle ilgili de bilgiler paylasti.