DSÖ: Nijerya'da sitmadan ölüm orani yüzde 55 azaldiAdam Abu-bashal

DSÖ: Nijerya'da sitmadan ölüm orani yüzde 55 azaldiAdam Abu-bashal

ABUJA (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Bati Afrika ülkelerinden Nijerya'da sitmadan ölüm oraninin yüzde 55 azaldigini bildirdi.

DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, yaptigi açiklamada, Nijerya'nin son zamanlarda sitma ile mücadelede ilerleme kaydettigini, ülkede sitmadan ölüm orani yüzde 55 oraninda azaldigini belirtti.

Afrika bölgesinin küresel sitma yükünün yüksek bir oranini tasidigini, 2021'de tüm sitma vakalarinin yaklasik yüzde 95'ini ve tüm sitma ölümlerinin yüzde 96'sini olusturdugunu söyleyen Moeti, "Nijerya, sitma vakalarinin küresel yükünün yaklasik yüzde 27'sini olustursa da ülkede önemli ilerlemeler kaydedildi." dedi.

- Her 2 dakikada bir çocuk hayatini kaybediyor

Parazit tasiyan sivrisineklerin sokmasiyla bulasan ve ortalama 7 günlük kuluçka süresinin ardindan ortaya çikan sitma; ates, titreme, terleme, bas agrisi, bulanti, kusma, kas agrisi, halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle kendini gösteriyor.

Ölümcül hastaliklarin basinda gelen ve her 2 dakikada bir çocugun ölümüne neden olan sitma, en çok Afrika'da görülüyor.

Sitma nedeniyle kita genelinde her yil ortalama 500 bin kisi hayatini kaybederken, ölenlerin yarisini çocuklar olusturuyor.