DSÖ, Nijerya'daki ikinci difteri dalgasini dogruladiAdam Abu-bashal

DSÖ, Nijerya'daki ikinci difteri dalgasini dogruladiAdam Abu-bashal

ABUJA (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Bati Afrika ülkelerinden Nijerya'da artan difteri vakalari nedeniyle ülkede ikinci difteri dalgasini dogruladi.

DSÖ Nijerya ofisinden yayimlanan hastaliga iliskin durum raporunda, Nijerya'da ocak-mayis döneminde kaydedilen ilk salginin ardindan ülkenin halihazirda ikinci bir difteri salgini dalgasiyla karsi karsiya oldugu belirtildi.

Salginin ilk kez 2022'de rapor edilmesinden bu yana Nijerya'da 8 bin 353 süpheli vakadan 4 bin 717 dogrulanmis difteri vakasinin kaydedildigi aktarildi.

Ülkede teyit edilen vaka ve buna bagli ölüm sayisindaki artisla etkilenen nüfusta da bir artis oldugunun gözlemlendigi ifade edildi.

Nijerya Saglik ve Sosyal Refah Bakani Muhammad Pate, salginin ülkede daha fazla yayilmasini engellemek için acil bir müdahale ekibinin olusturuldugunu belirtti.

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), Nijerya'da ocak-temmuz döneminde difteri nedeniyle 122 çocugun hayatini kaybettigini açiklamisti.

Kuspalazi olarak da bilinen difteri, "corynebacterium diphtheriae" adli mikroorganizmanin bogaz, burun, göz ve deriye yerlesmesiyle ortaya çikiyor. Bulasici olan hastalik, ölüme yol açabiliyor.