Gebeler ve emziren annelere "grip asisi olun" tavsiyesi Yesim Sert Karaaslan- Etlik Sehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Inci Kahyaoglu: - "Bilimsel çalismalar, grip asisinin annede gebeligin düsükle sonuçlanma ya da erken ve düsük dogum riskini artirmadigini ortaya koyuyor. Gebelige bagli olusabilecek tansiyon gibi hastaliklarda herhangi bir rolünün olmadigini gösteriyor" - "Asi, anne adayinin yogun bakima yatma riskini azaltiyor, akciger enfeksiyonundan hatta ölümden ko

Gebeler ve emziren annelere "grip asisi olun" tavsiyesi Yesim Sert Karaaslan- Etlik Sehir Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Inci Kahyaoglu:
- "Bilimsel çalismalar, grip asisinin annede gebeligin düsükle sonuçlanma ya da erken ve düsük dogum riskini artirmadigini ortaya koyuyor. Gebelige bagli olusabilecek tansiyon gibi hastaliklarda herhangi bir rolünün olmadigini gösteriyor"
- "Asi, anne adayinin yogun bakima yatma riskini azaltiyor, akciger enfeksiyonundan hatta ölümden ko

ANKARA (AA) - YESIM SERT KARAASLAN - Grip asisinin gebeligin düsükle sonuçlanma ya da erken ve düsük dogum riskini artirmadiginin ve güvenli oldugunun bilimsel arastirmalarla kanitlandigi bildirildi.

Ankara Etlik Sehir Hastanesi'nde görevli Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Inci Kahyaoglu, AA muhabirine, sonbahar mevsimine girilmesiyle bogaz, burun, solunum yollari, sinüsler ve akcigerleri etkileyen bakteri ve virüs kaynakli hastaliklarin görülme sikliginin arttigini söyledi.

Kahyaoglu, gribin özellikle gebeler, kronik rahatsizligi bulunanlar, nakil hastalari, bagisiklik sistemi zayif olanlar ve 65 yas üstündekiler için hayati tehlike yaratabilen ciddi bir saglik sorunu olabileceginin altini çizdi.

Risk grubunda yer alan gebelerin de gripten korunmasinin büyük önem tasidigina dikkati çeken Kahyaoglu, "Bu dönemler, normal bir hastanin geçirebilecegi grip, gebeler için çok daha tehlikeli seyretmektedir." dedi.

Kahyaoglu, normal kisilerin gribi ates, kas agrisi, burun akintisi gibi sikayetlerle geçirebilecegini aktararak, sözlerine söyle devam etti:

"Bagisiklik sistemi güçlü olan bunu kolaylikla atlatabiliyor, ancak gebelerde durum biraz daha farkli olabiliyor. Gebelerde, bagisiklik sistemi baskilanmistir. Ayni zamanda gebelige bagli olarak kalpte ve akcigerlerde degisikler ortaya çikmaktadir. Bunlar, gribin biraz daha komplikasyonlu ve agir geçmesine sebep olabiliyor. Buna bagli olarak da grip olan gebelerin hastaneye yatis sikligi ile gripten akut akciger enfeksiyonuna ilerleme sikligi artabiliyor. Grip olan gebelerde zatürre gelisme riski yüzde 50 daha fazla görülüyor. Ayrica yogun bakima geçis olduktan sonra anne ölümleri dahil ciddi komplikasyonlar görülebiliyor."

Bunun yani sira anne karnindaki bebekle ilgili de erken dogum gibi sikintilar ortaya çikabiliyor. Anne adayinin grip olmasi halinde erken dogum eylemi tetiklenebildiginden, bebekte de dogdugu haftaya bagli olarak ciddi sikintilar yaratabiliyor."

Kahyaoglu, anne adaylarinin öksürük, yüksek ates, burun akintisi ve bogaz agrisi gelismesi halinde hiç beklemeden en yakin saglik kurulusuna basvurmalari gerektigini dile getirdi.

- "Uzun dönemli yapilan çalismalar, grip asilarinin güvenli oldugunu kanitliyor"

Kahyaoglu, gribe bagli gebelerde ölüm ya da agir hastalik riskinin asi ile önlenebildigine isaret etti.

Asinin, gripten korunmada en güçlü silah oldugunu vurgulayan Kahyaoglu, hayatin bir döneminde grip asisi olmanin kisiyi sürekli korumadiginin altini çizdi. Kahyaoglu, grip asilarinin içerigi düzenli yenilendiginden her yil yaptirilmasinin uygun oldugunu söyledi.

Bilimsel çalismalarla grip asilarinin güvenilirliginin teyit edildigine dikkati çeken Kahyaoglu, sunlari kaydetti:

"Saglik Bakanligi ve uluslararasi cemiyetler de gebelerde grip asisinin yapilmasini öneriyor. Çalismalar, grip asisinin bebek ve annede ciddi bir komplikasyon yaratmadigini gösteriyor. Bilimsel çalismalar, grip asisinin annede gebeligin düsükle sonuçlanma ya da erken ve düsük dogum riskini artirmadigini ortaya koyuyor. Gebelige bagli olusabilecek tansiyon gibi hastaliklarda herhangi bir rolünün olmadigini gösteriyor. Asi, anne adayinin yogun bakima yatma riskini azaltiyor, akciger enfeksiyonundan hatta ölümden koruyor. Uzun dönemli yapilan çalismalar, grip asilarinin güvenli oldugunu kanitliyor.

Gebeligin herhangi bir döneminde grip asisi yapilabilir. Özellikle eylül-ekim aylarindan nisan-mayis aylarina kadar olan dönemlerde gebeligi sürecek anne adaylarinin grip asilarini yaptirmasi mutlaka gerekiyor."

- Grip asisi olan emziren anneler, özellikle ilk 6 ayda bebeklerini de gripten korumus oluyor"

Kahyaoglu, gebelerin grip asilarini hastanelerde ve saglik ocaklarinda yaptirabildiklerini belirtti.

Grip asisini sadece gebelerin disinda emziren annelerin de yaptirmasi gerektigini ifade eden Kahyaoglu, "Emziren annelerin de grip asisi yaptirmasiyla, bebeklerin ilk aylarinda korunma saglaniyor. Annede antikor gelisimi sütle birlikte bebege geçiyor ve bu sekilde ikincil bir fayda da saglanmis olunuyor. Grip asisi olan emziren anneler, özellikle ilk 6 ayda bebeklerini de gripten korumus oluyor. Bu da çok önemli bir kazanç. Bu nedenle gebe ve emziren annelerin grip asisini yaptirmasini öneriyoruz." diye konustu.