DOSYA HABER/AVRUPA'NIN LEZZETLERI - Bosna Hersek'in geleneksel köftesi: "Çevapi"Ahmet Nurduhan- "Çevapi" restorani Zeljo'nun çalisani Dzimi Memeti: - "Bu gelenek, nesilden nesle geçerek devam ediyor. Müsterilerimizin çogu komsu ülkelerden, Belgrad, Zagreb, Lübliyana'dan geliyorlar. Bunun yani sira Avusturya, Almanya ve Türkiye'den de müsterilerimiz var" - Müsterilerden Mustafa Halilovic: - "Farkli yemekleri seviyor olsak da mümkün oldukça "çevapi" yemeye çalisiyoruz"

DOSYA HABER/AVRUPA'NIN LEZZETLERI - Bosna Hersek'in geleneksel köftesi: "Çevapi"Ahmet Nurduhan- "Çevapi" restorani Zeljo'nun çalisani Dzimi Memeti:
- "Bu gelenek, nesilden nesle geçerek devam ediyor. Müsterilerimizin çogu komsu ülkelerden, Belgrad, Zagreb, Lübliyana'dan geliyorlar. Bunun yani sira Avusturya, Almanya ve Türkiye'den de müsterilerimiz var"
- Müsterilerden Mustafa Halilovic:
- "Farkli yemekleri seviyor olsak da mümkün oldukça "çevapi" yemeye çalisiyoruz"

SARAYBOSNA (AA) - AHMET NURDUHAN - Balkan ülkesi Bosna Hersek'in tarih kokan sokaklarini kokusuyla taçlandiran geleneksel köftesi "çevapi" 7'den 70'e herkesi kendine hayran birakiyor.

"Avrupa'nin lezzetleri" baslikli dosya haberin birinci bölümünde AA muhabiri, Balkanlarin dogasi ve tarihiyle ünlü ülkesi Bosna Hersek'in tüm sehirlerinde hem restoranlarin hem de mutfaklarin vazgeçilmez tatlari arasinda olan köftesi "çevapi"yi ele aldi.

Sekliyle Inegöl köfteyi andiran, "lepina" veya "somun" ismi verilen pide benzeri bir ekmegin içinde servis edilen "çevapi" yaninda gelen kaymak ve soganla, yiyenlerine essiz bir lezzet sunuyor.

Baskent Saraybosna'daki tarihi Osmanli eseri Basçarsi'nin dar, uzun sokaklarini kokusuyla büyüleyen "çevapi"nin en çok tercih edildigi ve adini Bosna Hersekli Futbol Takimi Zeljeznicar'dan alan restorani Zeljo, birbirine 100 metreden az yakinliktaki üç dükkaninda hizmet veriyor.

Kapilarini AA muhabirine açan Zeljo'nun 23 yillik çalisani Dzimi Memeti ve restoran müsterileri, "çevapi"yi anlatti.

Memeti, dükkanin Zeljeznicar hayrani iki kardesin 1968'de açtigini ifade ederek, dükkana hayrani olduklari futbol takiminin isminden gelen Zeljo'yu verdiklerini söyledi.

Restoranin, açildigi yildan itibaren "çevapi" gelenegini sürdürdügünü kaydeden Memeti, "Bu gelenek, nesilden nesle geçerek devam ediyor. Müsterilerimizin çogu komsu ülkelerden, Belgrad, Zagreb, Lübliyana'dan geliyorlar. Bunun yani sira Avusturya, Almanya ve Türkiye'den de müsterilerimiz var." dedi.

Memeti, "çevapi"nin geleneksel yöntemlerle odun kömüründe, mangalda hazirlandiginin altini çizerek, "çevapi"yi genelde 5'li ya da 10'lu olarak servis ettiklerini ve hem yerli hem de yabanci müsterilerin yedikten sonra hayran kaldiklarini kaydetti.

- "Çevapi" yerel halkin ve turistlerin tercih listesinde

"Çevapi"nin Bosnak kültüründe ayri bir yeri oldugunu kaydeden müsterilerden Selma Uzicanin, "çevapi"nin sabah kahvaltisi hariç tüm ögünlerde tüketildigini ifade ederek, Zeljo'nun hazirladigi "çevapi"nin sehirdeki en lezzetliler arasinda yer aldigini söyledi.

Uzicanin, "çevapi"yi soganli ve kaymaksiz tercih ettigini ve ev yapimi yogurtla yedigini kaydetti.

ABD'li turist Hallen, 1997'den itibaren sürekli olarak Bosna Hersek'te yasayan arkadaslarini ziyarete geldigine isaret ederek, "Bosna Hersek'teki yemekleri ve 'çevapi'yi seviyorum. Zeljo da en iyi 'çevapi' yapanlar arasinda. Kaymak ve soganla servis edileni tercih ediyorum." ifadelerini kullandi.

Yurt disinda yasayan Bosnak Mustafa Halilovic de, Bosna Hersek'e geldiginde ilk isinin kaymak ve sogan esliginde servis edilen "çevapi" yemek oldugunu belirterek, Zeljo'daki "çevapi"yi geleneksel yöntemlerle hazirlandigi için çok sevdiklerini söyledi.

Halilovic, "Çevapi, bizim geleneksel Bosnak yemegimiz ve her yedigimizde büyük haz duyuyoruz. Farkli yemekleri seviyor olsak da mümkün oldukça "çevapi" yemeye çalisiyoruz." dedi.

- "Çevapi" kaymak ve soganla servis ediliyor

"Çevapi" geleneginin Bosna Hersek basta olmak üzere, Sirbistan, Karadag, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'ya 1500'lü yillarda Osmanli Imparatorlugu'nun etkisiyle geldigi düsünülüyor.

Ülkeden ülkeye isminde ve seklinde degisiklik gösterebilen köfte Bosna Hersek'te "çevapi" olarak isimlendiriliyor ve içi açilan bir pide içerisinde sogan ve kaymak esliginde servis ediliyor.