Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, canli yayinda sorulari yanitladi:Harun Kutbe- "(Enflasyon) Aylik bazda düsüsleri daha erken görecegiz. Bu sene sonuna dogru, gelecek senenin baslarinda aylik bazdaki gelismeleri görecegiz. Yillik bazdaki gelismeleri ise daha çok 2024'ün ortalari gibi görmüs olacagiz" - "(Emekli maaslari) Sayin Cumhurbaskani'mizin talimatiyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalismayi sürdürüyoruz. Çalismayi yil sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yaninda olmaya devam edecegiz

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz, canli yayinda sorulari yanitladi:Harun Kutbe- "(Enflasyon) Aylik bazda düsüsleri daha erken görecegiz. Bu sene sonuna dogru, gelecek senenin baslarinda aylik bazdaki gelismeleri görecegiz. Yillik bazdaki gelismeleri ise daha çok 2024'ün ortalari gibi görmüs olacagiz"
- "(Emekli maaslari) Sayin Cumhurbaskani'mizin talimatiyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalismayi sürdürüyoruz. Çalismayi yil sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yaninda olmaya devam edecegiz

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, enflasyona iliskin, "Aylik bazda düsüsleri daha erken görecegiz. Bu sene sonuna dogru, gelecek senenin baslarinda aylik bazdaki gelismeleri görecegiz. Yillik bazdaki gelismeleri ise daha çok 2024'ün ortalari gibi görmüs olacagiz." dedi.

Yilmaz, Kanal 7 canli yayininda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu, sorulari yanitladi.

Orta Vadeli Program (OVP) ile siyasi istikrar ve güven iklimini teknik öngörülebilirlik saglayarak desteklediklerini belirten Yilmaz, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in programa destegini ortaya koydugunu, bunun çok önemli oldugunu söyledi.

Yilmaz, OVP'yi hazirlarken ilgili tüm kesimlerle istisare yürüttüklerini hatirlatarak, söyle konustu:

"Dolayisiyla uygulanma imkani yüksek bir program. Niye uygulanma imkani yüksek? Birincisi dedigim gibi arkasinda siyasi irade güçlü. Ikincisi toplumsal sahiplenme de olusmus oldu. Ben eski bir planlamaci olarak sunu size rahatlikla ifade edebilirim. Bir plan dokümaninin son çiktisindan daha önemli olan o dokümani üretme sürecinizdir. O süreçte zaten siz birçok tartismayi yaparsiniz, konusursunuz, bir anlayis birligi olusturursunuz. Dolayisiyla uygulanma imkani yüksek bir doküman ortaya koymus olursunuz. Bunun da yansimalarini içeride, disarida görüyoruz dogrusu. Genel olarak hem içeride hem disarida ciddi anlamda bir takdir topladi Orta Vadeli Program. Dünya Bankasi'nin 17 milyar dolar olan 3 yillik taahhüdünü 35 milyar dolara çikarmasi, Körfez ülkelerinden yine gelen olumlu tepkiler, yine yatirimci görüsmelerinde Sayin Bakanlarimizin yaptigi toplantilardan gelen geri bildirimler diyelim ve kredi derecelendirme kuruluslarinin yaptigi birtakim açiklamalar, içeride yine is dünyasinin degisik kesimlerin yaptigi degerlendirmeler bu Orta Vadeli Program'in görevini ifa ettigini gösteriyor. Bundan sonra önemli olan adim adim buradaki programimizi hayata geçirmek."

- "Belirsizliklerin azaldigi yeni bir döneme girmis durumdayiz"

"Enflasyonun yönünü tekrar asagi dogru çevirmesi ne zaman mümkün olacak?" sorusuna Yilmaz, su yaniti verdi:

"Su anda bir geçis sürecindeyiz, politikalarda birtakim güncellemeler oldu. Yeni bir dönem basladi. Enflasyonla mücadele de bu dönemin hakikaten en temel önceliklerinden bir tanesi. Geçici olarak enflasyonda bir yükselis var bu geçis döneminin sartlarindan kaynaklanan. Kurda ciddi bir hareketlilik oldu biliyorsunuz. Maas ve ücretlerde ciddi artislar oldu. Diger taraftan enerji fiyatlarinda dünyada beklentilerin aksine bir yükselis gerçeklesti. O da dogrudan zaten biliyorsunuz etkiliyor birtakim kalemleri. Bunun disinda bütçe açigini asagi çekebilmek için birtakim tedbirler aldik dogrusu onlarin da enflasyona geçici olarak olumsuz yansimalari da oldu. Bütün bunlari bir araya getirdiginiz zaman geçici bir artis söz konusu. Ama bir taraftan da güncellenmis bir politikalar, kararli uygulamalar var. Belirsizliklerin azaldigi yeni bir döneme girmis durumdayiz.

Dolayisiyla bir süre sonra bu geçici yükselis yerini düsüse birakacaktir. Aylik bazda düsüsleri daha erken görecegiz. Bu sene sonuna dogru, gelecek senenin baslarinda bu aylik bazdaki gelismeleri görecegiz. Yillik bazdaki gelismeleri ise daha çok 2024'ün ortalari gibi görmüs olacagiz. Çünkü bir baz etkisi olustu. Bu temmuz, agustosta ciddi bir yükselis oldu. Bundan sonraki aylarda öyle bir artis beklemiyoruz dogrusu."

Yilmaz, "Seneye bu vakitler kaç olur mesela enflasyon?" sorusuna, "Tam bu vakitleri söyleyemem ama ortalama bir hesabimiz var yüzde 33 olarak ve bu da gerçeklestirilebilir bir rakam diye düsünüyorum." karsiligini verdi.

- "Mesleki egitime daha ciddi bir sekilde egilecegiz"

Depremin etkilerine ragmen Türkiye'de istihdam artisinin devam ettigini dile getiren Yilmaz, enflasyonla mücadelenin kisa vadede istihdam politikalarina meydan okudugunu ancak orta vadede düsen bir enflasyon ve artan öngörülebilirligin istihdami da kalici sekilde destekleyen bir politika oldugunu söyledi.

Türkiye'nin büyüme performansinin devam edecegini anlatan Yilmaz, tüketimin daha dengeli hale gelecegini, yatirim, üretim, ihracatin finansman imkanlariyla, destekleyici-düzenleyici çerçevelerle, tesvik politikalariyla desteklenecegini ifade etti. Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Bir taraftan enflasyonla mücadele edecegiz ama bir taraftan da kalkinmakta, gelismekte olan genç nüfusuna istihdam saglamak durumunda olan bir ülke olarak bu politikalarimizi güçlü bir sekilde uygulayacagiz. Örnegin YTAK kredilerimiz vardi bizim. Yeni dönemde güncellenmis bir sekilde bunlari devam ettirecegiz. Ihracata her türlü destegi vermeye haziriz. Bu reeskont kredilerinde ciddi artislar yapildi. Disaridan temin ettigimiz fonlarin bir kismini yine Eximbank kanaliyla gerek ihracatin garantisinde gerek finansmaninda kullandiracagiz. Dolayisiyla ihracatçiya, döviz kazandirici faaliyetlere genel olarak her türlü destegi vermeye devam edecegiz. Bir yandan da bu istihdam açisindan mesleki egitimi çok önemli görüyoruz. Son dönemlerde güçlendirilmis birtakim politikalarimiz var. Bunlarin da meyvelerini önümüzdeki dönemde daha fazla verecegini düsünüyoruz. Mesleki egitime daha ciddi bir sekilde egilecegiz. Orta Vadeli Programda da kamu-özel isbirligini öne çikardik burada."

- Ülkeye yabanci yatirimci girisi

Ülkeye yabanci kaynak girisinin ne durumda oldugu sorulan Yilmaz, son dönemde Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ile 51 milyar dolarlik bir paket anlasmanin imzalandigini dile getirdi.

Anlasmanin çok önemli oldugunu vurgulayan Yilmaz, "Süreç basladi. BAE otoritelerinin hazine ile görüsmeleri var. Bu yil bitmeden gerçeklesmesini bekliyoruz. Müzakereler son asamalara geldi diye biliyorum. Bu isler kolay degil, bir sürü detay var. Yil basindan önce bu kaynaklarin Türkiye'ye gelecegini düsünüyorum. Finans akisi baslayacak. Son üç aya baktigimiz zaman cari açigimiz oldugu halde rezervlerin artmaya basladigini görüyoruz. Geçen hafta itibariyla rezervlerde 22 milyar dolar net bir artis oldu. Son üç ayda gerçeklesti bu rakam. Isin özeti bu. Borsamiza belli bir akis basladi. Diger kanallarla da yatirimci ve finans ilgisinin arttigini görüyoruz." dedi.

Yilmaz, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in son ABD gezisinde Türkiye'ye çok yogun bir yabanci ilgisi görüldügünü söyledi.

Gelecek dönemde ülkeye daha fazla kaynak girisi olacagina dikkati çeken Yilmaz, "Cari açigimizi düsürecegiz orta vadeli planda. Hem bunu çok daha rahat bir sekilde finanse edecegiz. Bir taraftan da rezervlerimizi arttiracagiz. Su anda rezerv artisinin devam ettigini rahatlikla ifade edebilirim. Yatirimci güvenini gösteren CDS göstergesi var. Bu rakam 700'lere kadar çikmisti. Seçim sonrasi 400'ün altina geldi. Yatirimcinin ilgisini özetleyen bir rakam. Hiçbir zaman Türkiye o kadar riskli bir ülke olmadi bence ama maalesef öyle bir yüksek risk algisi olusturuldu. Su anda bu algi belli bir seviyeye geldi ama bu da yeterli degil. Önümüzdeki dönemlerde daha da asagi gittigini görecegiz." ifadelerini kullandi.

Cevdet Yilmaz, Türkiye'de yatirimlarla tasarruf arasinda bir farkin oldugunu, tasarruflarin yatirimlara yetmedigini kaydetti.

Yatirimlari sürdürmeleri ancak bunu saglikli bir sekilde finanse etmeleri gerektigini dile getiren Yilmaz, "Uzun vadeli fonlarla, dogudan yatirimlarla, saglikli finansal kaynaklarla yatirimlari finanse etmeliyiz. Bir taraftan da rezerv biriktirecegiz. Türkiye, güven veren, yatirimciya kazandiran bir ülke. Hem biz kazanacagiz hem de ülkemize güvenip yatirim yapanlar kazanmis olacaklar." dedi.

- Emekli maasi düzenlemesi

Emekli maaslarina ne zaman düzenleme yapilacagi ve bu konuda yapilan çalismalar sorulan Yilmaz, enflasyonun genis kesimler üzerinde olusturdugu olumsuz tahribati gidermek üzere çok ciddi adimlar attiklarini, maaslarda düzenlemelere gittiklerini animsatti.

Yilbasi itibariyla memurlarin maaslarinda enflasyon oranina göre bir artis olacagini, bu artisin memur emeklilerine de yansiyacagini anlatan Yilmaz, "Isçi emeklileri, Bag-Kur emeklileri ve asgari emekli ayligi alanlara iliskin oransal artislar ve enflasyon farki olacak. Sayin Cumhurbaskani'mizin talimatiyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalismayi sürdürüyoruz. Çalismayi yil sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yaninda olmaya devam edecegiz. Düsük alanlari destekleyici mahiyette bir yaklasimimiz olacak." diye konustu.

Kidem tazminati düzenlemesine iliskin soru üzerine Yilmaz, "Su anda bir çalismamiz yok. Sendikalarla oturup uzlasmadan, anlasmadan bir anlayis birligi olusturmadan bu konularda hiçbir zaman bir adim atmadik, atmayacagiz." dedi.