OPEC+ grubu günlük 3,6 milyon varil üretim kesintisi kararini teyit ettiSibel Morrow

OPEC+ grubu günlük 3,6 milyon varil üretim kesintisi kararini teyit ettiSibel Morrow

ANKARA (AA) - Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu, piyasada istikrarin saglanabilmesi amaciyla 5 Ekim 2022'de alinan üretimde "yil sonuna kadar günlük 2 milyon varil kesinti yapilmasi" kararina ek olarak, mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil gönüllü kesinti yapilacagini teyit etti.

Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarinin, piyasa kosullarini degerlendirmek üzere çevrim içi düzenledikleri 48'inci Ortak Bakanlar Izleme Komitesi (JMMC) Toplantisi sona erdi.

OPEC'ten yapilan açiklamada, tüm ülkelerin 5 Ekim'deki 33'üncü OPEC ve OPEC disi Bakanlar Toplantisi'nda alinan günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi karari ve fazla üretimin telafi edilmesi mekanizmasina tam uyum saglamasi gerektigi vurgulandi.

Açiklamada, bazi üye ülkelerin dün açikladigi gönüllü kesinti kararlari da teyit edilerek, petrol üretiminde mayis ayindan itibaren Suudi Arabistan'in günlük 500 bin varil, Irak'in 211 bin varil, Birlesik Arap Emirlikleri'nin 144 bin varil, Kuveyt'in 128 bin varil, Kazakistan'in 78 bin varil, Cezayir'in 48 bin varil, Umman'in 40 bin varil ve Gabon'un 8 bin varil kesinti yapacagi belirtildi. Rusya'nin ise subatta açikladigi günlük 500 bin varil üretim kesintisi kararini yil sonuna kadar uzattigi kaydedildi.

Kararin, petrol piyasasinin istikrarini desteklemeyi amaçlayan bir ihtiyati tedbir oldugu vurgulanan açiklamada, toplam gönüllü üretim kesintisinin günlük yaklasik 1,6 milyon varil seviyesinde olacagi ifade edildi.

Böylece, grubun mayis ayi itibariyla uygulayacagi toplam üretim kesintisi miktari günlük 3,6 varil seviyesine ulasti.

Bir sonraki JMMC Toplantisi'nin 4 Haziran'da yapilmasi kararlastirildi.