Cuma hutbesinde çevrenin korunmasi mesaji verildi: Firat Tasdemir- "Çevremize karsi sorumlulugumuzu ibadet suuruyla yerine getirelim. Kainatin yegane sahibinin Rabbimiz oldugunu, bizim ise emanetçi oldugumuzu aklimizdan çikarmayalim"

Cuma hutbesinde çevrenin korunmasi mesaji verildi: Firat Tasdemir- "Çevremize karsi sorumlulugumuzu ibadet suuruyla yerine getirelim. Kainatin yegane sahibinin Rabbimiz oldugunu, bizim ise emanetçi oldugumuzu aklimizdan çikarmayalim"

ANKARA (AA) - Diyanet Isleri Baskanliginca hazirlanan cuma hutbesinde, çevreye karsi sorumlulugun ibadet suuruyla yerine getirilmesi gerektigi belirtilerek, "Kainatin yegane sahibinin Rabbimiz oldugunu, bizim ise emanetçi oldugumuzu aklimizdan çikarmayalim." ifadeleri kullanildi.

Çevre Haftasi dolayisiyla "Rabbimiz Çevre Ile Bizlere Ne Ögretir" konulu hutbe, cuma vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.

Kainatin Allah tarafindan yoktan var edilen, tüm canlilara bahsedilen bir nimet oldugu belirtilen hutbede, "Çevresine ibret nazariyla bakan insan, göklerin direksiz durmasinda, yeryüzünün yasamaya elverisli kilinmasinda, kainatin kusursuz isleyisinde nice hikmetler görecektir. Gökten inen yagmurla hayat bulan topraktan türlü türlü bitkiler yetismesinde, can dostlarimiz hayvanlarin birbirinden güzel görüntülerinde ve bizlere sunduklari sayisiz faydalarda nice ibretler bulacaktir." degerlendirmesi yapildi.

- "Çevre felaketleri sorumluluklarimizi ihmal etmemizden kaynaklaniyor"

Insanin kainati kesfettikçe, dünyayi tanidikça yaratilis gayesini daha iyi kavrayacagi vurgulanan hutbede, sunlar kaydedildi:

"Günümüzde yasanan çevre felaketleri, sorumluluklarimizi ihmal etmemizden kaynaklaniyor. Her gün, bir canlinin daha neslinin tükendigine dair haberler duyuyoruz. Tabiattaki dogal yasam alanlari sadece fotograflara konu olacak kadar azalmis durumda. Ihmal ve kusurlarimizdan dolayi ormanlar kaybolmaya, topraklar çöllesmeye, su kaynaklari yok olmaya basladi. Oysaki çevremizde yer alan her varlik Allah katinda degerlidir ve kendi lisanihaliyle Allah'i zikretmektedir."

"Yaratilan her varliga Yaradan'dan ötürü deger verelim" ifadesinin kullanildigi hutbede, "Kainat kitabini, hikmet, tefekkür ve ibretle okuyalim. Kaynaklarimizi ölçülü kullanalim, israf etmeyelim. Yüce Allah'in aleme koydugu hassas dengeyi gözetelim ve koruyalim. Çevremize karsi sorumlulugumuzu ibadet suuruyla yerine getirelim. Kainatin yegane sahibinin Rabbimiz oldugunu, bizim ise emanetçi oldugumuzu aklimizdan çikarmayalim. Unutmayalim ki çevremiz atalarimizdan bize bir miras, bizim de çocuklarimiza birakacagimiz essiz bir emanettir." tavsiyelerinde bulunuldu.