Çin, üretici ve tüketici fiyatlarinda deflasyon baskisi hissediyorEmre Aytekin- Üretici fiyatlarinda 7 aydir süren düsüs egilimi mayista da sürerken tüketici fiyatlarindaki cüzi artis orta ve uzun vadeli deflasyon riskine isaret ediyor

Çin, üretici ve tüketici fiyatlarinda deflasyon baskisi hissediyorEmre Aytekin- Üretici fiyatlarinda 7 aydir süren düsüs egilimi mayista da sürerken tüketici fiyatlarindaki cüzi artis orta ve uzun vadeli deflasyon riskine isaret ediyor

PEKIN (AA) - Çin'de üretici fiyatlarinda devam eden gerileme ve tüketici fiyatlarindaki durgunluk deflasyon riskine dair endiseleri artirdi.

Çin Ulusal Istatistik Bürosu (UIB), ülkede fiyat artislarina iliskin Mayis 2023 verilerini açikladi.

Nisanda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 4,6 gerilerken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,2 yükseldi.

Mayista üretici fiyatlarinda 7 aydir süren düsüs egilimi devam ederken tüketici fiyatlari beklentilerin altindaki cüzi artis, orta ve uzun vadeli deflasyon riskine isaret ediyor.

Imalat ürünlerinin fabrika çikis fiyatlarindan hesaplanan ÜFE'de 2022'nin son çeyreginde kaydedilen gerileme, bu yilin ilk bes ayinda sürdü.

Mayista ÜFE, geçen aya göre yüzde 0,9, yillik bazda ise yüzde 4,6 düsüs kaydetti. Üretici fiyatlarindaki gerileme geçen ayki yillik yüzde 3,6'lik düsüs ve finansal hizmetler servisi Wind'in yüzde 4,3'lük düsüs yönündeki beklentisinin üzerinde gerçeklesti.

UIB Kidemli Istatistikçisi Dong Licüen, üretici fiyatlarindaki düsüste uluslararasi emtia fiyatlarindaki asagi yönlü egilimin, iç ve dis pazarlarda sanayi ürünleri talebinin zayif olmasinin ve geçen yilin ayni dönemindeki fiyatlardaki yüksek bazin etkili oldugu yorumunu yapti.

Geçen yil bahar aylarinda ülkenin kilit sanayi is kollarina ev sahipligi yapan sehirlerdeki Kovid-19 salginlari sirasinda uygulanan karantina tedbirleri ve kisitlamalar, üretici fiyatlarini artirmisti.

Üretici fiyatlarinda geçen yilin son çeyregindeki düsüste, Kovid-19 kisitlamalarinin etkisiyle imalat sektöründe yilin son aylarinda yasanan daralma ve aktivite kaybi etkili olmustu.

Kisitlamalarin 2022 sonunda kaldirilmasina ragmen yeni yilda üretici fiyatlarinin hala istikrarsiz olmasi, imalat sektörünün toparlanma ivmesini yakalayamadigini ve deflasyon baskisinin sürdügünü gösteriyor.

- Tüketici fiyatlari durgun seyrediyor

Enflasyonun temel göstergesi kabul edilen TÜFE ise mayista yillik yüzde 0,2 artarken, geçen ayki yüzde 0,1'in üzerine çikti ancak Wind'in yüzde 0,3 yönündeki artis beklentisinin altinda gerçeklesti.

Durgun seyreden tüketici fiyatlari aylik bazda yüzde 0,2 azalarak, nisandaki yüzde 0,1 düsüs trendini sürdürdü.

Mayista gida fiyatlari yüzde 1 artarken, gida disi enflasyon sabit kaldi. Gida ve enerji fiyatlarinin hariç tutuldugu çekirdek tüketici enflasyonu yüzde 0,6 oldu.

Hükümet, 5 Mart'ta Ulusal Halk Kongresi'ne sundugu çalisma raporunda, bu yil enflasyonu yüzde 3 civarinda tutmayi hedefledigini bildirmisti.