Bursa'daki barinakta kis uykusundan uyanan ayilar özenle besleniyorSinan Balcikoca- Karacabey ilçesindeki tesiste bakilan 71 ayiya, protein bakimindan yüksek özel yemlerin yani sira elma, ayva, armut gibi meyveler, havuç, salatalik, ekmek, tavuk ve balik eti veriliyor
BURSA (AA) - Bursa'nin Karacabey ilçesinde, Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanlari Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kis uykusundan uyanan ayilara beslenme ve özel bakim programlari uygulaniyor.
"Ayilara Özgürlük Projesi" kapsaminda, gelir elde etmek için sokaklarda oynatilan ayilarin toplanarak özgürlüklerine kavusturulmalari amaciyla 1996 yilinda Tarim ve Orman Bakanligi 2. Bölge Müdürlügüne bagli olarak açilan 10 hektar alandaki merkezde, yurdun dört bir tarafindan getirilen ve tekrar dogada yasamasi mümkün olmayan 63'i yetiskin 71 boz ayiya bakiliyor.
Özel yasam alanlarinda kis uykusu dönemini geride birakan ayilar, görevliler tarafindan protein bakimindan yüksek özel yemlerin yani sira elma, ayva, armut gibi meyveler, havuç, salatalik, ekmek, tavuk ve balik etiyle besleniyor.
Veteriner hekimlerce saglik kontrolleri de yapilan ayilar 7 gün 24 saat gözetim altinda tutuluyor.
Merkez Sefi Azizcan Sezer, AA muhabirine, boz ayilarin kis uykusu döneminde vücutlarinda depo ettikleri yaglarin bir kismiyla enerji ve su ihtiyaçlarini karsiladigini söyledi.
Kus uykusunun ardindan boz ayilarin aç, istahli ve hareketli oldugunu belirten Sezer, "Biz de ayilarimizin artan kalori ve protein ihtiyaçlarina karsilik hayvanlarimiza vermis oldugumuz besinlerin miktarini ve besinlerin çesitliligini artirdik." dedi.
- Firinda ayilar için fistikli, pekmezli, meyveli ekmek üretiliyor
Sezer, bu dönemde ayilara elma, armut, ayva, havuç, salatalik, balik, tavuk, pelet yem ve ekmekten olusan bir besleme programi uyguladiklarini dile getirdi.
Verdikleri yiyecek miktarlarini artirarak hayvanlarin kaybettigi yaglari geri kazanmasini amaçladiklarini anlatan Sezer, söyle konustu:
"Yüksek protein ve yüksek kalorili gidalarin miktarlari kis uykusu döneminin baslangicina kadar devam edecek. Nisan ayi itibariyla merkezimizde bulunan firini aktif hale getirerek hayvanlarimiza ekmek yapmaya basladik. Bu ekmekler çesitli özelliklerde; fistikli, pekmezli, meyveli ekmekler üretiyoruz. Ilerleyen günlerde erikli, dutlu ekmekler de yapacagiz. Ekmek çesitliligini ve miktarini artirarak hayvanlarimizin artan kalori ve artan protein ihtiyaçlarini tamamlayacagiz. Kis uykusu dönemine kadar hayvanlarimizi yogun bir besleme programiyla besleyerek bu dönemi tamamlayacagiz."
Sezer, ayilarin bu dönemde günde ortalama 400 kilogram besin tükettigini sözlerine ekledi.