Brent petrolün varil fiyati 75,47 dolarFirdevs Yüksel

Brent petrolün varil fiyati 75,47 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 75,47 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 76,32 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 74,59 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 10.05 itibariyla kapanisa göre yüzde 1,18 artisla 75,47 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,13 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, piyasalarda artan jeopolitik risklerin küresel petrol arzina iliskin endiseleri tetiklemesi etkili oldu.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, hafta sonu bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, Belarus'a taktik nükleer silah yerlestireceklerini belirterek, "Bunu nükleer silahlarin yayilmasinin önlenmesiyle ilgili uluslararasi yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacagiz." dedi.

NATO ve Avrupa Birligi ise Rusya'nin Belarus'a taktik nükleer silah yerlestirme kararini "sorumsuzca" bulduklarini bildirdi.

Öte yandan, bankacilik sistemine iliskin devam eden endiseler ve yeniden gündeme gelen resesyon korkusu, talep endiselerine yol açarak fiyatlari asagi yönlü baskilamaya devam ediyor.

Minneapolis ABD Merkez Bankasi Baskani Neel Kashkari hafta sonu yaptigi açiklamada, bankacilik krizinin ülkede resesyon riskini artirdigini söyledi.

Brent petrolde teknik olarak 75,55 ile 77,01 dolar araliginin direnç, 74,81 ile 74,53 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.