Almanya'da Ifo Is Ortami Güven Endeksi yükselisini besinci aya tasidiBahattin Gönültas- Ifo Baskani Clemens Fuest: - "Bazi uluslararasi bankalardaki türbülansa ragmen, Alman ekonomisi istikrar kazaniyor "

Almanya'da Ifo Is Ortami Güven Endeksi yükselisini besinci aya tasidiBahattin Gönültas- Ifo Baskani Clemens Fuest:
- "Bazi uluslararasi bankalardaki türbülansa ragmen, Alman ekonomisi istikrar kazaniyor "

BERLIN (AA) - Almanya'da Ifo Is Ortami Güven Endeksi, son dönemde bankacilik sektöründe yasanan çalkantiya ragmen martta 93,3 puana yükselerek artisini besinci aya tasidi.

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Arastirma Enstitüsü (Ifo), yaklasik 9 bin firmanin katilimiyla gerçeklestirdigi mart ayi Almanya Is Anketi sonuçlarini yayimladi.

Buna göre, subatta 91,1 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete iliskin Is Ortami Güven Endeksi, yüksek enflasyonun ekonomik beklentileri olumsuz etkilemesine ve son dönemde bankacilik sektöründe yasanan çalkantiya karsin bu ay 93,3 puana çikti.

Art arda yükselisini besinci aya tasiyan endekse iliskin piyasa beklentisi 91 puana gerilemesi yönündeydi.

Söz konusu dönemde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 88,4'ten 91,2 puana, Mevcut Durum Endeksi de 93,9'dan 95,4 puana yükseldi.

- "Alman ekonomisi istikrar kazaniyor"

Ifo Baskani Clemens Fuest, konuya iliskin degerlendirmesinde, Alman sirketlerinde gelecege yönelik beklentilerin iyilestigini belirterek, "Ifo Is Ortami Güven Endeksi, subatta 91,1 puandan martta 93,3 puana yükseldi. Bu art arda besinci ay yükselisi. Bu artis, öncelikle sirketlerin is beklentileri tarafindan desteklendi. Sirketler ayrica mevcut islerini biraz daha iyi olarak degerlendirdi.” ifadesini kullandi.

Fuest, “Bazi uluslararasi bankalardaki türbülansa ragmen, Alman ekonomisi istikrar kazaniyor.” dedi.

Bu arada, Almanya ekonomisi, 2022'nin son çeyreginde, enerji krizi ve rekor enflasyonun etkisiyle bir önceki çeyrege göre yüzde 0,4 küçülmüstü.

Ekonomistler, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin teknik olarak resesyona girdigini düsünürken, bu yilin ilk çeyreginde GSYH'nin düsüsünü sürdürmesi bekliyor.

Teknik resesyon, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade ediliyor.

Almanya, 10 yillik iyi bir ekonomik büyümeden sonra Kovid-19 salgininin ilk yili olan 2020'de 2009'dan beri ilk kez resesyon yasamisti.

Öte yandan, Alman hükümeti de ekonomide bu yil yüzde 0,2 büyüme bekliyor.