Beyaz Saray, Kremlin saldirilarinin arkasinda ABD'nin oldugu iddiasini yalanladiTugçenur Akgün

Beyaz Saray, Kremlin saldirilarinin arkasinda ABD'nin oldugu iddiasini yalanladiTugçenur Akgün

WASHINGTON (AA) - Beyaz Saray, Kremlin'e insansiz hava araçlariyla (IHA) yapilan saldirilarin arkasinda Washington'in oldugu iddialari "gülünç" olarak nitelendirerek bu saldirilarda ABD'nin hiçbir bir dahlinin olmadigini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, konuya iliskin katildigi farkli televizyon programlarinda konustu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un, IHA'larla yapilan saldirilar nedeniyle ABD'yi suçlayarak "bu tür kararlarin Kiev'de degil Washington'da alindigi" seklindeki açiklamasiyla ilgili Kirby, Peskov'un "yalan söyledigini" ifade etti.

Kirby, "Açikçasi bu gülünç bir iddia. ABD'nin bununla hiçbir ilgisi yok." dedi ve saldirilarin arkasinda kimin olduguna dair bilgilerinin olmadigini kaydetti.

Liderlere yönelik saldirilari onaylamadiklarini belirten Kirby, Ukrayna'nin kendi topraklari disinda saldirilarini da desteklemediklerini söyledi.

Kirby, ABD'nin bu saldirida herhangi bir dahlinin olmadigini vurgulayarak saldiriyla ilgili de "Hala ne oldugunu tam olarak bilmiyoruz." dedi.

Ukrayna'ya kendisini savunurken veya yürüttügü operasyonlarla ilgili herhangi bir seyi dikte etmediklerini savunan Kirby, bu savasta "saldirganin" Rusya oldugunun altini çizdi.

Rusya'nin Ukrayna'ya destek veren ülkelere sabotaj girisiminde bulunabilecegine ve NATO'nun kritik altyapi sistemlerine zarar verebilecegine iliskin haberlerle ilgili Kirby, "Bizi bunun olacagina inandiracak özel bir istihbarat veya bilgiye sahip degilim. Ama meseleyi kesinlikle elimizden geldigince izliyoruz." dedi.

Kirby ayrica ABD Savunma Bakanligindan sizan Ukrayna ile ilgili belgeler konusunda Ukraynali liderlerle görüstüklerini aktardi. Kirby, Ukrayna'nin ülke içinde saldiri operasyonlari yürütürken ihtiyaç duydugu hemen hemen her seye sahip oldugunu ve ek yardimlarla bu ülkeye destek olduklarini belirtti.

Kremlin, dün, Ukrayna'nin, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Kremlin Sarayi'ndaki konutuna gece IHA'larla saldiri girisiminde bulundugunu bildirmisti.