BM: Sudan'daki insan haklari durumu, dramatik olarak kötüye gitmeye devam ediyorMuhammet Ikbal Arslan

BM: Sudan'daki insan haklari durumu, dramatik olarak kötüye gitmeye devam ediyorMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Sudan'daki insan haklari durumunun dramatik olarak kötüye gitmeye devam ettigini bildirdi.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlügünde haftalik basin toplantisi düzenlendi.

Toplantida Sudan'da devam eden çatismalara iliskin son gelismeler ele alindi.

BM Insan Haklari Yüksek Komiserligi (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda yaklasik 2 haftadir devam eden çatismalarda sivil halkin korku, travma ve istirap yasadigini kaydetti.

Shamdasani, "Sudan'daki insan haklari durumu, dramatik olarak kötüye gitmeye devam ediyor. Yüzbinlerce insan ne pahasina olursa olsun daha güvenli yerler bulmak için evlerini terk etti ve yollarda tacizlerle karsi karsiya kaldi." dedi.

Binlerce kisinin, çatismalarin yasandigi bölgelerde mahsur kaldigini belirten Shamdasani, Sudan'da orduyla savasan paramiliter HDK'nin, insanlari evlerinden zorla çikarttigini belirtti.

Shamdasani, Sudanlilarin bu süreçte ciddi sekilde gida, elektrik, yakit, saglik hizmeti ve bankalarin kapanmasi nedeniyle nakit sikintisi çektigini söyledi.

Sudan'da taraflarin "ateskes" konusunda anlasmasinin memnuniyetle karsilandigini hatirlatan Shamdasani, ancak Hartum ve Darfur gibi yogun nüfuslu yerlerde çatismalarin sürdügünü ifade etti.

Shamdasani, "Ordu ile HDK arasindaki çatismalar toplumlararasi siddeti de tetikliyor. Bu yüzden Bati Darfur'da yükselen ciddi siddet riskinden endiseliyiz. Bati Darfur'daki El-Cuneyna bölgesinde 24 Nisan'dan bu yana devam eden etnik çatismalar nedeniyle 96 kisinin öldügü bildirildi." ifadelerini kullandi.

Sudan'da bazi mahkumlarin hapishanelerden saliverildigi veya firar ettigini hatirlatan Ravina Shamdasani, bu durum nedeniyle daha fazla siddetin yasanmasi ihtimalinden ciddi endise duyduklarini belirtti.

Shamdasani, "Sudan'daki taraflara acilen çatismalari sonlandirma, özellikle yerlesim yerlerindeki çatismalari ve altyapi noktalarini hedef almayi durdurma çagrisinda bulunuyoruz. Sivillerin korunmasi her seyden önemlidir, uluslararasi insancil hukuk bunu gerektiriyor." diye konustu.

- Sudan'da çatismalar, daha fazla kisiyi açliga sürükleyecek

Dünya Gida Programi (WFP) Dogu Afrika Sözcüsü Brenda Kariuki de çatismalarin siddetlendigi Sudan'in yaklasik üçte birinin çaresizce yardima ihtiyaci oldugunu ancak ülkedeki insani yardim operasyonlarinin neredeyse imkansiz oldugunu belirtti.

"Gida, yakit, ilaç, su ve saglik hizmetlerinde ciddi kitliklar oldugunu duyuyoruz." diyen Kariuki, taraflara çatismalarin durmasi ve insani yardim görevlilerin çalismalarini güvenli bir sekilde yapabilecegi ortamin olusturulmasi için gerekli adimlar atmalari yönünde çagrida bulundu.

Kariuki, "Çatismalar, WFP'yi, nüfusunun üçte birinin açlikla karsi karsiya oldugu Sudan'daki çalismalarini askiya almaya zorladi. Güvenli bir ortam olusunca çalismalarimiza devam etmekte kararliyiz. Bu yil WFP dünyadaki en yüksek gida güvensizligi oranlarina sahip ülkelerden biri olan Sudan'daki 7,6 milyon kisiye yardim etmeyi planlamisti. Ancak WFP'nin personeli, araçlari, ekipmanlari ve yiyecek stoklari dogrudan çatisma hattinda kaldi, depolarimizin yagmalanmasi devam ediyor. Çatismalarin, Sudan halkinin kalbinde ve zihninde bir iz birakacak ve milyonlari daha fazla açliga sürükleyecek." degerlendirmesinde bulundu.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda düne kadar 512 kisinin öldügünü, 4 bin 193 kisinin yaralandigini bildirmisti.