BM: Kahovka Baraji'nin yikilmasindan etkilenenlerin sayisi 40 bine yükselebilirMuhammet Ikbal Arslan

BM: Kahovka Baraji'nin yikilmasindan etkilenenlerin sayisi 40 bine yükselebilirMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Ukrayna'da Kahovka Baraji'nin yikilmasinin ardindan yasanan selden 17 bin kisinin etkilendigini ve bu sayinin 40 bine yükselebilecegini bildirdi.

BM Cenevre Ofisi Enformasyon Birimi Basin ve Dis Iliskiler Bölümü Baskani Rolando Gomez moderatörlügünde haftalik basin toplantisi düzenlendi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, Kahovka Baraji'nin yikilmasi sonrasinda bölgedeki yerlesim yerlerinin yani sira 60 kilometre uzakliktaki Herson sehrinin de su altinda kalmasinin dehset verici oldugunu söyledi.

Mantoo, "Ukraynali yetkililere göre, Herson bölgesindeki 80 kasaba ve köyün yani sira binlerce hektar tarim arazisi su altinda veya kismen su altinda kaldi. Ukrayna hükümetinin kontrol ettigi bölgede yaklasik 17 bin kisinin selden etkilendigi bildirildi ancak bunun yaklasik 40 bin kisiye çikabilecegi ifade ediliyor." dedi.

Rusya'nin geçici askeri kontrolü altindaki bölgelerde bulunan binlerce kisinin de bundan etkilendigini söyleyen Mantoo, "Simdiye kadar yaklasik 2 bin 200 kisi bölgeden tahliye edildi veya bölgeyi terk etti." ifadesini kullandi.

Mantoo, bölgede temiz su, sanitasyon ve hijyenin en önemli ihtiyaçlar oldugunu belirterek buradaki yüz binlerce kisinin güvenli içme suyuna erisemedigini kaydetti.

Bölgede sularin çekilmesiyle ciddi insani sonuçlarin ortaya çikacagini da vurgulayan Mantoo, Herson bölgesinin ülkede kara mayinlarindan en çok etkilenen bölgelerden biri olduguna da isaret etti.

- Bölgede içme suyuna erisimde sorun yasaniyor

Toplantiya çevrim içi katilan BM Ukrayna Insani Yardim Koordinatörü Denise Brown ise bölgede dramatik bir durumun yasandigini ve çok hizli gelisen selin insanlari sasirttigini aktardi.

Bölgede içme suyuna erisimde büyük sorun oldugunu söyleyen Brown, yerinden edilen insanlar için daha fazla gida ihtiyaci oldugunu söyledi.

Brown, yasanan sel nedeniyle evlerin su altinda kaldigini ve çevrenin tahrip edildigini belirterek bölgenin önemli ve acil ihtiyaçlari oldugunu ifade etti.