Avustralya'nin en etkili Aborjin liderlerinden Yunupingu 74 yasinda hayatini kaybettiDilara Karatas

Avustralya'nin en etkili Aborjin liderlerinden Yunupingu 74 yasinda hayatini kaybettiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Avustralya'nin en etkili Aborjin liderlerinden, yerli halkin topraklarini savunma mücadelesinde önemli rol oynayan Yunupingu, 74 yasinda yasamini yitirdi.

ABC News'in haberine göre ailesi, Kuzey Bölgesi'nde yasayan "Gumatj" kabilesinin lideri Yunupingu'nun uzun süredir mücadele ettigi hastalik nedeniyle hayatini kaybettigini açikladi.

Kizi Binmila Yunupingu, babasinin ölümünün "büyük bir kayip" oldugunu belirtti.

Avustralya Basbakani Anthony Albanese, "ulusal bir hazine ve iyi bir lider" olarak niteledigi Yunupingu'nun ailesine taziyelerini iletti.

Albanese, "Sesinizin duyulmasini istiyorsaniz isitildiginden emin olmalisiniz. Yunupingu, mücadelesinde bunu sagladi." dedi.

1948'de Avustralya'nin kuzey topraklarinda dogan Yunupingu, 1960-1970 yillarinda yerlilerin topraklarini savunma mücadelesinde önemli rol oynamis ve uzun yillar boyunca hükümete danismanlik yapmisti.

Ülkenin en etkili Aborjin liderleri arasinda gösterilen Yunupingu, 1978'de "Yilin Avustralyalisi" seçildi ve 1985'te yerlilere yaptigi hizmetlerden dolayi "Order of Australia" madalyasiyla ödüllendirildi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta yerli halkin anayasada taninmasi ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna iliskin tasariyi parlamentonun alt kanadina sunmustu.

Ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan referandumda tasari onaylanirsa Avustralya Anayasasi'nda yerli halklar lehine degisikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halklarin hayatlarini etkileyen yasalar ve politikalar hakkinda hükümetin her kademesine dogrudan tavsiyelerde bulunmalarinin yolu olarak görülüyor.