Avustralya'da 38 ton yüksek riskli gida ele geçirildiDilara Karatas

Avustralya'da 38 ton yüksek riskli gida ele geçirildiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Avustralya'da, ülke tarihinin en büyük biyogüvenlik operasyonunda ölü kaplumbaga ve kurbaga bacagi dahil 38 ton "ülkenin besin güvenligini tehlikeye sokan yüksek riskli gida" ele geçirildi.

BBC'de yer verilen haberde, sinir güvenlik görevlilerinin süpheli bir paket fark etmesi üzerine Sydney kentindeki bir depoya baskin düzenlendi.

Baskinda, içlerinde ölü kaplumbaga, kurbaga bacagi ve farkli hayvanlara ait çig et bulunan kutularda ülkeye yasa disi yollarla sokulan 38 ton yaklasik 116 farkli ürün ele geçirildi.

Avustralya Tarim Bakani Senatör Murray Watt, yaptigi yazili açiklamada, baskinda bulunanlari "soke edici" olarak niteledi.

Genellikle yurt disindan gelen yolcularin ülkeye az miktarda riskli ürün getirdigini belirten Watt, "Bu operasyon, degerli biyogüvenligimizi korumaya devam etmezsek bize neyin tehlikede oldugunu açikça hatirlatiyor." ifadesini kullandi.

Tarim Bakanligi yetkilisi Andrew Metcalfe, söz konusu gidalarin hastalik yayma riski tasidigini belirtti.

Avustralya'nin kati biyogüvenlik kurallarini ihlal edenler, yaklasik 4,5 milyon dolari bulan para cezasi ya da hapis cezasi ile karsi karsiya kaliyor.

Operasyonun, "Avustralya tarihinde yapilan en büyük biyogüvenlik operasyonu" oldugu belirtildi.