Iran ve Ummanli yetkililer "ikili iliskiler ve bölgesel gelismeleri" görüstüIyad Nabolsi,Zeynep Tüfekçi Gülay

Iran ve Ummanli yetkililer "ikili iliskiler ve bölgesel gelismeleri" görüstüIyad Nabolsi,Zeynep Tüfekçi Gülay

MUSKAT (AA) - Iran ve Umman disisleri bakan yardimcilari, iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesinin yani sira bölgesel ve uluslararasi iliskileri ele aldi.

Umman resmi ajansi UMA'da yer alan habere göre, baskent Muskat'ta Iran ve Umman Stratejik Danisma Komitesi 9. Toplantisi yapildi.

Toplantiya Umman tarafindan Diplomatik Islerden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi Seyh Halife bin Ali el-Harisi, Iran tarafindan ise Disisleri Bakanligi Siyasi Isler Bakan Yardimcisi Ali Bakiri baskanlik etti.

Iki ülke arasindaki iliskilerin güçlendirilmesinin yollari ve çesitli alanlarda isbirligi konularini ele alan yetkililer, ortak öneme sahip bölgesel ve uluslararasi meselelerle ilgili görüs alisverisinde bulundu.

- Umman-Iran iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisinin "terör" suçlamasiyla idam edilmesinin ardindan bu ülkenin Tahran'daki Büyükelçiligi ve Meshed Konsoloslugu, Iran'daki göstericiler tarafindan atese verilmisti.

Olaylarin ardindan iki ülke diplomatik iliskileri kesilmisti.

Körfez ve Arap ülkelerinin çogu, Riyad’in kararini destekleyerek Tahran yönetimiyle diplomatik iliskilerini keserken Umman, Iran'la iyi iliskilerini korumaya çalismisti.

Umman ayrica Riyad ve Tahran hattinda gerilime neden olan komsusu Yemen'deki krizin çözümü için de arabuluculuk çabalarinda bulunuyor.

Iran ile Suudi Arabistan, 6 Mart'ta, 7 yil aradan sonra diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.