Avrupa Merkez Bankasi faiz artisini sürdürdüAta Ufuk Seker- Refinansman faizi yüzde 3,50'ye, mevduat faizi yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizi yüzde 3,75'e yükseltildi

Avrupa Merkez Bankasi faiz artisini sürdürdüAta Ufuk Seker- Refinansman faizi yüzde 3,50'ye, mevduat faizi yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizi yüzde 3,75'e yükseltildi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Merkez Bankasi (ECB), 3 temel politika faizini 50 baz puan artirarak 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çikardi.

ECB'den yapilan açiklamada, Banka'nin, 3 temel politika faizini 50 baz puan artirdigi belirtildi.

Açiklamada, refinansman faizinin yüzde 3,50'ye, mevduat faizinin yüzde 3'e ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 3,75'e yükseltildigi kaydedildi. Böylece ECB'nin faiz oranlari 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çikti.

Banka, 3 temel politika faizini temmuzda 50 baz puan, eylül ve ekimde de 75'er baz puan, aralik ve subatta 50 baz puan artirmisti.

Piyasalar, agirlikli olarak 25 baz puanlik faiz artirimini fiyatliyordu.

- Piyasa yakindan takip ediliyor

ECB'den karara iliskin yapilan açiklamada, enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalmasinin beklendigi, faiz artirim kararinin bu nedenle alindigi belirtildi.

ECB Yönetim Konseyi'nin, mevcut piyasa gerilimlerini yakindan izledigine isaret edilen açiklamada, Avro Bölgesi'nde fiyat ve finansal istikrari korumak için gereken sekilde yanit verilecegi kaydedildi.

- "Bankacilik sektörü dayanikli"

"Avro Bölgesi bankacilik sektörü güçlü sermaye ve likidite pozisyonlari ile dayaniklidir" ifadesi kullanilan açiklamada, ECB politika araçlarinin, gerektiginde Avro Bölgesi mali sistemine likidite destegi saglama ve para politikasinin sorunsuz yönetimi için tam donanimli oldugu belirtildi.