Asagi Avusturya eyaletinde asiri sagcilarla hükümet kuran merkez sag partiye tepkiler artiyorAskin Kiyagan

Asagi Avusturya eyaletinde asiri sagcilarla hükümet kuran merkez sag partiye tepkiler artiyorAskin Kiyagan

VIYANA (AA) - Asagi Avusturya eyaletinde asiri sagcilarla hükümet kuran merkez sag partiye yönelik tepkiler artiyor.

Eyalette ocakta yapilan seçimlerde yüzde 10’a yakin oy kaybina ragmen birinci olan iktidarin büyük ortagi merkez sag Avusturya Halk Partisinin (ÖVP) asiri sagci Özgürlük Partisi (FPÖ) ile koalisyon kurmasi tepkilere yol açti.

ÖVP’nin Asagi Avusturya Eyalet Baskani Johanna Mikl-Leitner, eyalet meclisinde çogunlugu kaybetmesi nedeniyle yeni hükümeti kurmak için önce Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile görüstü, görüsmelerin akamete ugramasi üzerine tartismali bir karar alarak asiri sagci partiyle anlasti.

Asiri sagci FPÖ’nün Asagi Avusturya Eyalet Baskani Udo Landbauer’in tartismali irkçi geçmisi, ayni partiden meclis üyesi baska bir siyasetçinin "Nazi selami" verirken çekilmis fotograflarinin ortaya çikmasina ragmen Mikl-Leitner'in bu partiyle koalisyon kurmasi tepkilere neden oldu.

Kovid-19 önlemleri ve salgin önlemlerine uymayanlara yönelik cezalarin affedilmesi gibi vaatleri seçim sürecinde siklikla dillendiren, böylelikle oylarini artiran asiri sagcilarla koalisyon hükümeti kuran Mikl-Leitner’in bu konulara iliskin nasil adim atacagi merakla bekleniyor.

SPÖ ile uzlasamayan Mikl-Leitner’in FPÖ ile kisa sürede anlasmasina ilk tepki Sosyal Demokratlardan geldi.

- "Merkez sag, Hitler selami verenlerle anlasti"

Sosyal Demokratlar, "Sosyal projelere iliskin SPÖ ile uzlasamayan Mikl-Leitner, Nazi propagandasi yapanlari tercih etti" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Yesiller Partisi lideri Werner Kogler de Mikl-Leitner'in kurdugu koalisyonla toplumu birlestirecegini ileri sürdügünü, göçmen kökenli gençlere ayristirici tutum sergileyen, Nazi propagandasi içeren kitaplari masum göstermeye çalisan siyasetçilerle bunu nasil basaracaginin tartisma konusu oldugunu belirtti.

Avusturya’daki Yahudi Cemaati basta olmak üzere çok sayida sivil toplum kurulusu, açik sekilde Nazi geçmisi bulunanlarla koalisyon kurulmasinin bu kisilerin itibar görmesine, asiri sagci, irkçi yaklasimlarin artmasina yol açacagi yorumunda bulundu.

Irkçilik karsiti çalismalariyla bilinen SOS Mitmensch Dernegi de 23 Mart’ta ÖVP’nin Asagi Avusturya eyalet merkezi önünde protesto eylemi yapacagini duyurdu.

Bu arada siyaset bilimciler, iki partinin kurdugu koalisyonun 2024’te yapilmasi planlanan genel seçimlere yönelik hazirlik oldugu, kamuoyu yoklamalarina göre birinci parti konumundaki asiri sagci FPÖ ile merkez sag ÖVP’nin federal düzeyde yeniden bir araya gelebilecegi görüsünü paylasiyor.

- 17 ay süren asiri sagci koalisyon

Avusturya’da 2017-2019 yillarinda ÖVP-FPÖ koalisyon hükümeti kurulmus, dönemin FPÖ Genel Baskani Heinz Christian Strache’nin karistigi öne sürülen skandallar nedeniyle bu birliktelik 17 ay sürmüs, Strache bütün görevlerinden istifa etmek zorunda kalmisti. Asiri sagci parti, Ekim 2019’da gerçeklestirilen genel seçimlerde yaklasik yüzde 10 oy kaybetmisti.